Beatriz Williams: A nyári feleségek

Milyen könyvet olvassak nyáron, ha nem a Nyári feleségeket? 😁 Na ez rossz vicc volt, de tény, hogy a címe miatt választottam.

A három idősíkon játszódó történet Miranda életének meghatározó pillanatát meséli el, amikor is szerelembe esik a Winthrop-sziget egyik fiújába. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, de mégsem az. Hiszen Miranda 1951-ben azért kerül a gazdagok által használt nyári üdülő szigetre, mert édesanyja hozzámenni készül a sziget egy prominens " nyári lakójához", a gazdag Mr. Fisherhez. A lány idegennek érzi magát a nagy házban, és a leendő mostohanővére, Isobel, sem könnyíti meg a beilleszkedését. A sznob, gazdag társaság elfogadja Mirandát és az édesanyját, de csak azért, mert a tősgyökeres barátjuk, Fisher családjához tartoznak. A buja, és lélegzetelálló partik meglepik, de egyben untatják Mirandát, mert annyira megjátszottnak érzékeli. A lány véletlenül szemtanúja lesz egy halász balesetének, ami teljesen felkavarja, és nem is gondolja, hogy a sorsa megváltozik.
A sziget portugál ősökkel rendelkező lakói teljesen kiszolgáltatottak a nyáron vakációzó családoknak, mert függnek az innen származó bevételtől. Egyrészt alig várják a jó időt, hogy újra dolgozhassanak, másrészt az összes gazdagot elzavarnák, mert semmibe sem veszik a szigeten élőket, még egy templomba sem járnak. Óhatatlan egy ilyen kis közösségben a pletyka, főleg ha tényleg van is ok rá. 
Miranda nem ismeri az itteni szokásokat, történeteket, pletykákat, csak a titkolózást érzékeli, de nem érti, hogy Joseph, a szerelme is miért nem mondja el őszintén a dolgokat. Amikor az újdonsült házaspár visszatér a nászútról, szörnyű tragédia történik, ami megváltoztatja a sziget és Miranda életét.

A cselekmény atmoszférája tetszett a legjobban. A gyönyörű sziget, a világítótorony, a szürkebarát na és persze a mindent körüllengő titokzatosság. Nagy kár, hogy ennek a titokzatosságnak viszonylag hamar vége lesz, hiszen az olvasó egy idő után megfejti a titkot, és hogy ez nem sikerül Mirandának, az amiatt köszönhető, hogy viszonylag rövid időt tölt a szigeten.
Miranda egy bájos és végtelenül naiv lány, de nem került közel hozzám, ahogyan egyik szereplő sem. Ettől függetlenül nekem tetszett ez a regény, mert ki tudtam kapcsolódni az olvasása során. 
Graves Light Lighthouse (https://marinas.com/view/lighthouse/12a55n_Graves_Light_(The_Graves)_Lighthouse_Winthrop_MA_United_States)
Viszont a tájleírások jól sikerültek, a lelki szemeim előtt folyamatosan megjelentek. Különösen a világítótorony keltette fel az érdeklődésemet. Jó volna egyszer oda elmenni...
8/10
Kiadó: Művelt Nép
Kiadás éve: 2018
Terjedelem: 450 oldal
Fordította: Szabó Olimpia

Fülszöveg:
"Titkok és hazugságok tartják össze a szigetet. Ezen a nyáron azonban minden darabjaira hullik…

Egy összetartó közösség.
Egy tiltott szerelem.
Egy nyár, amely megváltoztat mindent…
1951. Miranda édesanyja beházasodik a káprázatos szépségű Winthrop-sziget egyik leggazdagabb családjába.
A New England partjaihoz közeli szigeten a felszín alatt finom feszültség húzódik az ott vakációzó gazdag családok meg a szigetet „működtető” portugál halászok és háztartási alkalmazottak között.

Amikor Miranda beleszeret Josephbe, a világítótorony őrének jóvágású fiába, ez a feszültség könyörtelenül felszínre tör, mígnem a nyár végén akkorát robban, hogy örökre megváltoztat mindenkit."

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések