Hillary Jordan: Mudbound - Sárfészek

Hillary Jordan számomra egy teljesen ismeretlen írónő volt. Nem is hallottam róla, csak a kiadó erőteljes marketing tevékenységére figyeltem fel. A fülszöveg elolvasása után nem is volt kérdés, hogy ezt a könyvet én megrendelem.

A tanult, nagyvárosi lány, Laura már lassan a vénlánykorba lép, amikor hirtelen hozzámegy Henryhez. A házasság kiegyensúlyozott, úgy tűnik mindkét fél boldog benne. Gyönyörű gyermekeik születnek, Laura boldognak érzi magát, de talán nem is ismeri úgy a férjét ahogy gondolja. 
Henry álma egy farm, ahol a családjával élhet, egy igazi amerikai farm. Mire Laura felocsúdhat már farmerfeleség, ráadásként a nehéz természetű apósa is hozzájuk költözik. Ha ez nem lenne elég, Henry meggondolatlanul próbált a családjának megfelelő házat találni, aminek következtében a nő a lányaival együtt egy poros, kicsi, minden kényelemtől mentes házikóba találja magát. A természet sem kegyes hozzájuk, ha sok eső esik akkor a farmjukat elzárja a külvilágtól a megáradt folyó, és minden csupa sár lesz.
Laura igazi sárfészeknek érzi az új lakóhelyét (innen a neve is), de hősiesen próbál jó feleség és anya lenni. 
A család mellett fontos szerepe van Henry öccsének, a régen sármos és szívdöglesztő Jamienek, aki már menyasszony korában megdobogtatta Laura szívét. A második világháborúban pilótaként harcolt, és egy leharcolt, meggyötört emberként tér vissza az Államokba, ahol jobb híján a bátyához költözik a farmra.
A farmhoz tartozó bérlők közé tartozik a Jackson család. Florence az anya, nemcsak bábaként dolgozik, hanem segít Laura-nak is, hogy beilleszkedjen a farmerfeleség szerepbe, kisegít nála, egyfajta házvezetőnő lesz. Florence férje egy szabálykövető ember, aki keményen dolgozik a földeken, hogy elérje álmát. Nagyobbik fiúk Ronsel szintén részt vett a háborúban egy fekete alakulatban Európában, ahol megismerheti azt, hogy embernek nézik a feketéket is, sőt mi több, kitüntetéssel  érkezik haza a szüleihez. Ezt a két embert összeköti a háború borzalma, a két férfi között valamiféle fura barátság alakul ki, amit nem néznek jó szemmel a fehér gazdák, különösképpen Jamie öreg apja. A levegő előítéletektől terhes, amiben a szereplők fulladoznak, mi olvasók pedig érezzük, hogy hamarosan minden végérvényesen megváltozik.

A váltott szemszögű cselekménynek köszönhetően a főszereplők álmai, vágyai, korábbi élete nyitott könyvvé válik az olvasónak. Ezáltal még érdekesebbé válik a történet, néhány főhős közelebb kerül az emberhez. Nekem a könyv hangulatától, cselekményétől Dorris Lessingtől A fű dalol, illetve Steinbeck regényei jutottak eszembe. A szívem repdesett, hiszen egy nagyon jól megírt társadalmi drámát olvashattam a 40-es évek Amerikájáról. Ezek az emberek megelevenedettek a lapokon, akik harcoltak, szerettek, űzték az álmaikat. 

A Netflix egy igazán nagyszerű filmet készített belőle. Érdemes elolvasni és megnézni!!
10/10
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2018
Terjedelem: 320 oldal
Fordította: Babits Péter


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések