Philippa Gregory: A fehér királyné

Elizabeth Woodwill felnőtt életének egy szakaszát dolgozta fel az írónő. Mégpedig azt a szakaszt, amikor egyszerű nemes özvegyasszonyként meghódítja a Yorkok ifjú királyát, Edwardot. Kétségtelen, hogy hatalmas fricskát adott a király a nemeseinek, amikor egy Lancaster házhoz hű nemes lányát vitte az oltárhoz. Arról nem is beszélve, hogy Elizabethnek az előző házasságából két fiacskája is született. Talán ezekből érhető is, hogy alakja a történelem során sokszor miért lett meghurcolva.

Egy igazi szerelmi történetet olvashatunk, ami a Rózsák háborúja alatt folyik. Elizabeth és Edward tényleg szeretik egymást, nem akarnak mást csak nyugalmat, és békét. Sajnos a békéből kevés adatik meg nekik, Elizabethnek többször kell menedékbe vonulnia a gyerekeivel együtt. Az olvasó előtt zajlik a testvérháború, amiben senki nem lehet győztes.

Én a Vörös királynét olvastam először a sorozatból. Ugyanúgy az a kötet is a 1464-1485 eseményeit dolgozza fel, csak persze a Lancaster oldalról. Érdekes volt a fehér rózsa (York) szemszögéből is azokat a cselekményeket látni. Az írónő Elizabeth alakjához egy cseppnyi misztikumot is hozzá csempészet. Meluzina őseként - aki egy vízi lény volt - boszorkány hajlamokkal lett megáldva. Megérzéseivel, praktikáival manipulálni tudta a történéseket. Mégis nem tudta megvédeni a fiait, hiszen ki nem hallott volna az eltűnt hercegekről (Edward, Richard), akik a Towerből szőrén szál eltűntek. A mai napig nem tudják biztosan, hogy mi történt a hercegekkel.
A Vörös királyné borús hangulatától ellentétbe ebben a kötetben életvidámságot, boldogságot találhatunk, még akkor is, ha a sors nem volt kegyes Elizabethez. Itt is egyes szám első személyben íródott a cselekmény, a főszereplő szemével látunk mindent. Az viszont tény, hogy ez a kötet sokkal jobban megíródott mint a Vörös királyné. Talán azért, mert Elizabeth alakja sokszínűbb, vagy kedvesebb volt az írónőnek. 
A Rózsák háborúja sorozatnak van egy harmadik kötete is, ami egyenlőre csak angolul jelent meg. Ebben a kötetben Elizabeth anyjáról olvashatunk. Remélem ez is megjelenik magyarul.
10/10

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések