Philippa Gregory: A fehér hercegnő

A fehér hercegnő a Rózsák háborúja sorozat 5. kötete. Sajnos az írónő nem kronológiai sorrendben írta a sorozat regényeit, és én az olvasási sorrendet sem tudtam betartani. Ezért fordulhatott az elő, hogy elég nehezen tudtam ráhangolódni a történetre.

A fehér királyné lányával találkozhattam a lapokon. Tudor Henrik megszerezte a koronát, és a célja nem más, mint személye elfogadtatása, illetve hogy végre békét teremtsen a háborúval sújtott országban. Ehhez feleségül veszi a yorki hercegnőt, Elizabethet. A fiatal lány alig heverte ki apja halálát, amikor a szerelmét, III. Richárdot is elvesztette. Henrikre trónkövetelőként tekint, de teljesíti a férfi akaratát és hozzámegy. Egy olyan udvarba költözik, ahol rettegés az úr. Rettegnek az összeesküvőktől, az árulóktól, de legjobban a yorki örököstől félnek. York hercege Európában tűnik fel, de valójában ki is az illető. Csupa kétely veszik körbe az ifjú királynét, még a saját anyja sem avatja be a titkaiba. Elizabeth ellenségekkel körülvéve próbál megfelelni az udvarnak, a férjének és az anyósának.

Ismét egy izgalmas korszak Anglia történelméből, ami kellően felkelti az olvasó kíváncsiságát. Philippa Gregory rutinosan nyúl a történelem összekuszált szálaihoz, amit megspékel néhány fiktív cselekménnyel. Az eredmény legtöbbször egy izgalmas regény, de most ez nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. 
Lassan indul a történet, és Elizabeth alakja is túlságosan vérszegény ahhoz, hogy jó főszereplő lehessen. Korlátozott lehetőségeivel sem tudott rendesen élni. Csetlései-botlásai a politika színterén zavart. Ebben a könyvben mindenki retteg és hazudik. Hihetetlen milyen alapokra épült a Tudor-ház, már az is meglepő, hogy egyáltalán fennmaradt. Henrik egy megfáradt férfi, egy megszállott anyával. Maga sem tudja eldönteni, hogy a felesége egyben az ellensége-e vagy királyi házának oszlopos tagja. Nem csodálkoztam a gyanakvásán, mert akinek olyan gyermekkor jutott mint neki, biztos hogy mentálisan nem egészségesen fejlődött. A káoszban kellett királyságot igazgatnia Angliában, ami több kevesebb sikerrel sikerült. 

Sajnos nem tudott elvarázsolni ezzel a regénnyel Philippa Gregory. A lassan hömpölygő történetfolyam gyakran unalmassá vált, igaz a könyv végéhez közeledve egy kicsit felpörögnek az események. Ennek köszönhetően nem rossz szájízzel tettem vissza a könyvespolcra a könyvet.
7/10

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 576 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések