Kiera Cass: A Párválasztó

Na ez az a könyv, amit a Moly hatására kezdtem el olvasni! Egyébként nem biztos, hogy belekezdtem volna.

Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.

Azt hiszem valami igazi disztópiás könyvre számítottam igazából. Mert a 4. világháború után vagyunk a régi Amerika területén Illeában, ahol az uralkodási forma a királyság. 8 kaszt él ebben a királyságban, America az 5.kasztba tartozik, amiben a művészek élnek. Ezekben a kasztokba beleszületnek az emberek, és maximum a nőknek csak a házasság útján lehet feljebb kerülni. Egy borzasztóan igazságtalan világban él America Singer, ahol az alacsonyabb kasztban élők éheznek, és halálra dolgozzák magukat. Éppen ezért nagy lehetőség a lányoknak a Párválasztó, mert gyökeresen megváltoztatja az életüket, még akkor is, ha nem lesz belőlük királyi fenség. 

Elég nagy hibája a regénynek az, hogy az írónő alig csöpögtet valami kis információt a világjáról, amiben élnek a szereplői. Olvasás közben fájóan éreztem hiányát ezeknek, és talán ezért is nem tudtam elítélni a lázadókat, akik az erőszaktól sem riadnak vissza. Persze a céljukat nem tudtam megismerni, de a fényűző Párválasztó ceremónia, na meg a palota kellően kiverte nálam a biztosítékot. Engem nem tudtak elcsábítani a gyönyörű szép ruhák, és lányok, mert annyira igazságtalannak tartom az egészet. Főleg azért is, mert a főszereplő America nem akar a szemeivel igazából látni, és kis butuska lányként vergődik a szerelmi háromszögben Aspennel és Maxon herceggel.
Nem akarok igazságtalan lenni a könyvvel, mert trilógiáról van szó, és a következő kötetekben lehet hogy fény derül minden kérdésemre. Az is igaz, hogy tényleg olvastatja magát a regény, bár nekem igazából nem lett kedvenc szereplőm, és folyamatosan olyan érzésem volt, hogy valami csúnya dolog van a háttérben. (Remélem tényleg lesz, mert akkor megbocsátva minden)

Összességében egy könnyen olvasható meséről van szó, ami egy gyönyörű borítású könyvben jelenik meg. Itt is érezhető, hogy a szép borító mennyire befolyásolja az olvasót. Nem hagyott mély nyomot nálam, ettől függetlenül elkezdtem olvasni a második részt is.
7/10
Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 360 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések