Naomi Alderman: A rabbi meg a lánya

A Netflixen néztem egy sorozatot, ami egy ortodox zsidónő szökését meséli el a közösségből. Ledöbbentet, és felkavart, hogy a mai modern világba, szinte mellettünk élhetnek így emberek. Félreértés ne essék semmi bajom velük, sem a vallásukkal, csak egyszerűen nem értem, hogy miért választják ezt az életformát.
A film után (egyébként könyvben is olvasható) egy másik szemmel írt könyvet szerettem volna olvasni, így esett a választásom Naomi Alderman könyvére.

Ronit éli az egyedülálló nők életét Amerikában, amikor megtudja, hogy az apja meghalt, így mindkét szülőjét elveszítette. A nő érzelmei vegyesek, hiszen a rabbi apjával már évek óta nem tartotta a kapcsolatot, és ortodox zsidó közösséggel sem érez semmit. Pont emiatt hagyta hátra fiatal lányként az apját, mert nem bírta a szabályokat, és még valamit, azt, hogy Ő beleszeretett egy lányba, Estibe. Úgy tűnik Ronit meg tudta valósítani az álmát, tanult nő lett, híres pénzintézetnél dolgozik, csak épp a kapcsolatok terén nem találja a helyét. Most éppen egy nős zsidó férfival volt viszonya, aki ráadásul a főnöke is, ezért a szakítás még bonyolultabbá teszi a helyzetet. 
Ronit bármennyire is ódzkodik hazamegy Londonba a temetésre, és közben számvetést készít a fejében a régi és a mostani életéről. Mi olvasók vele együtt izgulunk, és félünk az ortodox közösség hatalmától. Bár nem akart sokáig maradni, mégis egy megdöbbentő fordulat miatt marad, és Ronit fellép a visszaemlékezés útjára.
A fent említett film után érdekes volt olvasnom ezt a könyvet, mert sok minden visszacsengett, még akkor is, ha ez a közösség a maga módján modern. Amit nem tudok elfogadni, hogy a nőknek mennyire kiszolgáltatott helyzetük van, és igazából semmi mást nem várnak el tőlük, csak azt, hogy családanyák váljanak. Ami biztos jó, ha önként vállalod. De az is kiakasztott, hogy ha férjhez megy egy lány, hiába tanár vagy legyen bármi más munkája, már dolgozhat tovább. Szabályok, szabályok és szabályok!
Esti az a személy, aki szeretne maradni a közösségbe, de érzései miatt kitaszítottá válik, amin még a férje sem tud segíteni. Érdekes volt a szokásokról olvasni, a sábesz-ről, vagy például a vallás gyakorlásáról. 
Hétköznapi emberek az ortodox közösségbe, akik meglepődnek a "fekete bárány" érkezésekor, és újra feléled a pletyka, ami bárhol vagyunk a világon tönkreteszi az embert. Itt is ez fog történni? Vagy Esti, Dovid és Ronit erősek tudnak maradni?

Tetszett a regény, érdeklődve olvastam hátha jobban megértem az ilyen közösségeket. Nos ez talán annyira nem sikerült, de mindenképp maradandó olvasási élményt nyújtott.
Meg kell említenem, hogy a XXI. Század kiadó 2018-ban újra kiadta a regényt Engedetlenség címen. 
9/10
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2010
Terjedelem: 358 oldal
Fordította: Feig András 

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések