Sally Christie: A király kurtizánjai


Óh, Versailles!!! Szerintem nincs olyan ember, aki nem hallott volna róla. A lelki szemeim előtt látom a gyönyörű épületet, kertet, ahol csipkébe és selyembe öltözött, parókás hölgyek és urak járnak. Ahol az etikett mindennek felett áll, és a pletykák felemelhetnek vagy eltiporhatnak. Versailles Franciaország lelke és szíve, mindenki itt szeretne élni, de csak keveseknek jut ez a kiváltság. XV. Lajos itt él lengyel származású feleségével, akit már egy kicsit kezd megunni. Így legfőbb tanácsadója, de Fleury noszogatására viszonyt kezd a királynő egyik udvarhölgyével, Louise-al, aki az elsőszülött a Neslé lányok közül. És imigyen elkezdődik az a botrányos kapcsolat, hogy a király az öt nővér közül néggyel viszonyt létesít. Kik ezek a  nők, akik így el tudják csavarni a király fejét? 

Maga a történet Hortense visszaemlékezésével kezdődik, Ő az egyetlen Neslé lány, aki nem kezdett viszonyt XV. Lajossal. Majd ahogy haladunk a történetben, úgy mindegyik lány gondolatait megismerhetjük. Az öt lány szülőházuk harmadik emeletén nevelkedik egy nevelővel, és igazából semmilyen tanításban nem vesznek részt, hiszen abban az időben a nőket nem iskolázták. Pedig Pauline és Marie-Ann gyors észjárása tanulásra hivatott. Az anyjuk az udvarban él, ezért csak nagyon ritkán látják, az apjuk pedig képtelen elfogadni, hogy csak öt értéktelen lánya van, nem is szereti egyiket sem. A lányoknak az egyhangú életből a kitörést csak a házasság jelenti, így kerülhetnek ki a gyerekszoba világából. Louise a legidősebb lány, Őt adják férjhez először, aki  tényleg meg szeretni felelni a férjének. A lányok életében a változást anyjuk halála hozza, a két legidősebb, Pauline és Diane zárdába megy, még a fiatalabb testvérek, Hortense és Marie-Ann az egyik nagynénikéjükhöz. 
A legidősebb lány kedves, egyszerű teremtés. Nincsenek nagy ambíciói, anyja halála után elfoglalhatja a helyét Versailles-ba, a királynő mellett. Hamar feltűnik egyszerűsége, tisztasága a buja és romlott helyen. Így érthető is, miért választották a király első szeretőjének. Évekig titokban is tartják a kapcsolatot, és Louise ez idő alatt nem törekszik hatalomra, Ő nekiadja a szívét és lelkét Lajosnak. 
Olvasóként E/1 személyben olvashatjuk a lányok gondolatait, ami nem más, mint kikerülni a zárdából/férjhez menni/ Versailles-ba menni. Ehhez Louise a kulcs. Bevallom a lányok közül talán Ő került a legközelebb hozzám. Annyira egyszerű, együgyű teremtés. Mindenki csak kihasználja. 
Pauline teljesen más. Az a fajta nő, aki tudja, hogy mit csinál. Bár nem egy szépség, de az eszével képes a királyt elcsábítani, hirtelen halála miatt nem lehet tudni, hogy mennyi ideig tartotta volna meg Lajost.
Diane, a kicsit kövérkés és tanulási nehézségekkel küszködő lány. Még az Ő személye volt számomra vonzó. Annyira természetes és nyílt nő, ami a szívén az a száján is. Kapcsolata a királlyal nem igazán mondható igazinak.
Marie-Ann már teljesen más helyzet, Ő a legellentmondásosabb személy. Kétségtelen, hogy a legokosabb a nővérek közül, ráadásul még szép is, de egyben talán a legromlottabb. Hideg, számító nőszemély, habár az tény, hogy nagyon sok választási lehetősége nem volt. 
Hortense a legszebb a lányok közül, de nagyon istenfélő, és szívből szereti a férjét. Ha az események nem úgy alakultak volna ahogy, nem tettem volna a kezem tűzbe érte, szerintem Ő is felkerült volna a király "listájára".

Bár a cselekmény egyszerű, de maga a miliő elkápráztatja az olvasót. A gazdagság és a pompa, mellette a vidéki élet egyhangúsága, és a parasztok szegénysége. Hatalmas ellentét, még hatalmasabb szakadék.  
Üdítő kis olvasmány, jól szórakozik az ember. Talán a Neslé lányok személyisége nem tudott annyira kibontakozni, de hát nem történelmi regényről van szó.
8/10
Kiadó: Lettero
Kiadás éve: 2018
Terjedelem: 520 oldal
Fordította: Bozai Ágota

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések