Ian McDonald: Ordashold (Luna 2.)

Ian McDonald a Luna sorozat első részével teljesen megvett magának. A Holdon játszódó sci-fi 5 család halálosan kemény küzdelmét mutatja be. Már az Újholdban is ízelítőt kaphattunk a kegyetlenkedésből, de az Ordashold is tele van változatosabbnál változatosabb leszámolásokkal.

Van egy világ ott fent a Holdon, - ahol megvette magát az emberiség - ahol nincs semmi fennköltség, csak por, fájdalom és légszomj. Ahol az emberek meggazdagodni szeretnének, de közben rabszolgákká válnak a nagy hatalmú családok kezei között. Ott fent a Holdon minden eladható, és újra nyomtatható, feldolgozható. Ebben a világban 18 hónappal ezelőtt a Corta családod majdnem sikerült kiirtani. De itt fent az emberek szívósak, nem adják meg magukat olyan könnyen. Az életben maradt Lucas Corta bosszút esküszik, és titokban szövögeti a hálóját az ellenségei köré. Saját egészségét sem kímélve arra törekszik, hogy nemcsak a Corták régi hírnevét és gazdagságát állítsa vissza, hanem valódi egyetlen uralkodó legyen. A  tervéhez mindent felhasznál, nem érdeklik a következmények.
A többi életben maradt Corta megpróbál fennmaradni, egyáltalán létezni, ami csak úgy sikerül, hogy a kevéske megmaradt barátok segítenek nekik, miközben a Holdon brutális leszámolás zajlik a családok között.

Úgy gondolom, hogy továbbra sem szeretnék a Holdon élni ilyen körülmények között. A bezártság, és a folyamatos vákuum veszély felőrölné az idegeimet. A családok közötti harcban hullanak az emberek, mint a legyek, nincsenek tekintettel nemre vagy életkorra. McDonald a hatalomra éhes mamut vállalatokat áttelepítette a Holdra, és írt belőle egy jó kis sci-fit, amiben megmutatja milyen veszettül hataloméhesek vagyunk mi emberek.
Tetszett, hogy Lucas Cortát a Földre küldi, mert a felkészülése és a gravitációs kútban való élete érdekes volt, elhihető. A Corta gyerekek kálváriája az író zseniális képzeletét valósítja meg, velük utaztam légszomjjal küzdve a poros Hold felszínén, de Wagner harca az ijesztő robotokkal mindent visz. 
Az egész holdi világ tökéletesen van megkomponálva, az épületek, a ruhák, az ételek egyszóval minden, amiben az emberek igazán sokszínűek. Néha talán nagyon is azok. Dekadens ókori Róma hasonlattal élnék, ahol szintén a gazdagok már nem tudták hogyan szórakozzanak. Ez is annyira jellemző ránk, emberekre. 
Mi lesz még itt a Holdon és a Földön? Nem tudom, csak azt, hogy nagyon várom már a folytatást.
8/10
Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2019
Terjedelem: 428 oldal
Fordította: Tamás Gábor


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések