Cs. Szabó Sándor: Koppány - A lázadó vezér

Koppány, a lázadó vezér! Ugyan mit tudunk róla? 

Én kisiskolásként csak annyit, hogy Ő volt az a pogány vezér, aki harcolt Szent István király ellen, és szerencsére István győzött, így létre jött a Magyar Királyság.
Középiskolásként annyit, hogy Koppány rossz időben született, a régi vallást is követő vezér hatalomra éhesen - talán jogosan - megtámadta Istvánt, akinek az apja a magyar szokásrenddel szemközt menve saját fiát akarta a "trónon" látni.

És most mit gondolok/tudok Koppányról?
Azt, hogy Cs. Szabó Sándor egy igazán élethű Koppányt állított elém, még úgy is, hogy gyakorlatilag maga a vezérről alig van történelmi forrás, sőt van olyan teória is, hogy valójában nem is létezett. Nekem akkor is Ő lesz a Vezér, aki ősi vér jogán hatalmat akart, de belebukott. Egy biztos, abban az időben biztos nehéz lehetett átállni az új keresztény szokásrendre, de valószínűleg sokkal nehezebben szokták meg az idegeneket, akik Gizellával érkeztek az országba, és még közel is kerültek a királyhoz. 

Koppány történetét mindenki ismeri, viszont maga a személyét nem. Milyen lehetett? Magas és erős, vagy vékony? Buta vagy okos? Egy barbár vagy egy igazi harcos? Nos akkor nézzük, hogy az író szerint milyen volt...
Koppányt még gyermekként arra nevelték, hogy egyszer Ő lesz a hétmagyarok ura, és apja halála után is bízik abban, hogy Gyevicsa nagyúr betartja az ígért szavát. Ennek megfelelően a megkeresztelt, de a régi isteneket is tisztelő fiút leendő fejedelmeként nevelik, de így kívülállóvá válik, kevésbé tud érintkezni a többi törzzsel. A harcos fiatalembertől úgy tűnik a nagyúr éppúgy fél, mint a felesége Sarolt is, akivel még fiatal fiúként találkozik, és ez a találkozás kihat az egész életére, mondhatni e körül forog minden. Koppány hisz az ősiségben, a becsületben, az adott szóban egyszóval a régi magyarságnak a legjobb uralkodója lehetne, de neveltetéséből kifolyólag számára elfogadhatatlan a hazugság és az ármány, na meg a politika is, ami az új kialakult külpolitikai helyzetben valljuk be, elengedhetetlen lenne. Gyevicsa halálával Koppány úgy gondolja, hogy eljött az Ő ideje...

Tetszett ez a feltevés Koppányról, mondhatnám azt is, hogy méltó Koppányhoz ez a könyv, még akkor is, ha az egész egy kitaláció, és maga az író is a regény végén elmagyarázza, hogy a nagyon kevés forrásból miként tette teljessé a történetet. Jó volt belemerülni az ősi magyarok világába, nemezházaiba, hallgatni a "régi" énekeket. Külön tetszett az a rész, ami Gizelláról szól, bevallom én még többet olvastam volna róla. Férfi íróként tökéletesen írta le a lány érzéseit, ami valljuk be, annyira nem is lehet elrugaszkodott a valóságtól.
A történet végét mindenki ismeri, de ebben a könyvben sikerült megőrizni a vezér méltóságát és nagyságát is, még az utolsó pillanatban is. 

Örülök, hogy végül megvettem ezt a könyvet, azaz ebook-ot, mert egy remek történelmi regényt olvashattam el.

"Nem kérdem én, meddig járnak még köztünk
Szemforgató, hamis papok
Csak annyit kérdezek, a válaszra várva
Rabok legyünk vagy szabadok?"


9/10
Kiadó: Gold Book
Kiadás éve: 2019
Terjedelem: 376 oldal

Nem tudom hogy ezt a feldolgozást hallottátok-e már, de nekem nagyon tetszett. Török fiatalok adják elő a magyar dalt...

Megjegyzések

szs üzenete…
Köszönöm az olvasást és a véleményt! A Könyvhétre megjelenő Koppány fiaiban is lesz egy Gizellának szentelt fejezet, bár ott már gyászoló anya lesz az egykori lányból.
amilgade üzenete…
:-) Én köszönöm a remek élményt, amit a könyveddel adtál. A kívánságlistámra tettem a folytatást!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések