Vegyes vágott...azaz gondolatok néhány könyvről (Alison Weir, Michelle Obama)

Alison Weir nem ismeretlen írónő számomra, már olvastam néhány könyvét, és nem okoztak csalódást. Habár a  Tudor korszak egy lerágott csont én még mindig elcsábulok, és nagy hévvel kezdem olvasni az ebben a korban játszódó regényt. Aragóniai Katalin egy szerencsétlen sorsú nő, aki a születése jogán egy jobb sorsa volt érdemes. VIII. Henrik első feleségeként szerintem a legtöbben ismerik, azaz már hallották a nevét, Ő az a nő, akit Boleyn Anna kigolyózott Henrik és a trón mellől. A lánya Mária, szintén egy tragikus sorsú királynő volt, aki I. Erzsébet előtt uralkodott. 
Maga a regény nekem csalódás volt, nem tudtam beleélni magam a történetbe. Az eleinte naiv, és sajnos a későbbiekben is az maradó Katalin csak azt erősítette meg bennem, hogy milyen szerencse, hogy ebben a korban élek. Szörnyű, hogy mennyire kiszolgáltatottak voltak a nők akkoriban, még a királynők is. A történetben az időbeli ugrások engem zavartak, hol túl gyors volt, hol nagyon lassú. Az egész cselekmény szerkezetét valahogy nem éreztem jónak, hosszúnak találtam az Artúr utáni részeket, illetve túl rövidnek a Henrikkel boldogságban töltött időket. Aztán lelassul minden, amikor Boleyn Anna színre lép. Persze tudom ez az egyik legfontosabb rész az életében, de nekem akkor sem tetszett.

"Aragóniai ​Katalin, VIII. Henrik legendás első felesége. 
Spanyol hercegnő. Szerénynek, engedelmesnek és vallásosnak nevelték. Angol királynénak szánták. 
Hat hét távolságra a hazájától a szeszélyes tengeren és minden más: a nyelv, az étel, az időjárás. Katalin számára egyikben sincs öröm. Tizenhat évesen egyedül találja magát, csupa idegen között. 
Hiányzik az édesanyja. Elveszett fivérét gyászolja. 
Még azokban sem bízhat, akiket megbíztak a védelmével."


6/10
Kiadó: Művelt Nép
Kiadás éve: 2018
Terjedelem: 620 oldal
Fordította: N. Kiss Zsuzsa, Sillár Emőke

Michelle Obama a volt amerikai elnök felesége érdekes jelenség, mint mindegyik first lady. Kíváncsi voltam rá, ezért elolvastam a könyvét. Egy lenyűgöző, erős, okos nőt ismerhettem meg, akinek nem volt egyszerű élete. Hiszen egy viszonylag biztonságos környéken nőtt fel a szüleivel és a bátyjával, de folyamatosan meg kellett küzdenie a faji előítélettel. Már gyerekként felismerte, hogy csak a tanulás hozhat számára kitörést a szegénységből, amiben maximálisan támogatták a szülei. Ez a különleges nő a szívén viseli a nők sorsát, First Ladyként mindent eszközt megragadott, hogy a lányok/nők megfelelő oktatást kapjanak, és merjenek álmodni. 
Habár egy erős nőt ismerhettem meg a lapokon, de szerintem egyben nagyon magányos is. A férje politikai karrierje miatt szinte sosem volt a családjával, legtöbbször Michelle-nek kellett egyedül megoldani a különböző problémákat. Nem lehetett könnyű, sok kompromisszummal járhatott. Való igaz, hogy minden sikeres férfi mögött ott áll a nő. Érdekes volt bepillantani egy politikus feleség életébe.

Az ​Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajza

Michelle Obama, jelentős ügyekkel fémjelzett és eredményes eddigi élete során korunk egyik ikonikus és lenyűgöző alakjává vált. Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first ladyjének nagy szerepe volt abban, hogy a Fehér Házban soha nem látott nyitottság és elfogadó közeg alakuljon ki.

Ráadásul a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat köszönhetünk neki. A férje mellett állt, miközben Barack Obama az ország történetének néhány leggyötrelmesebb pillanatában helytállt elnökként. Közben megtanított nekünk egy-két tánclépést, nagyot alakított a Carpool Karaokéban, és két lányát a könyörtelen rivaldafény ellenére józan szemlélettel nevelte.

Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből. A Becoming lapjain szeretetteljes, bölcs, de kendőzetlen szókimondásának köszönhetően egy mélyen érző, kiváló teljesítményeivel a várakozásokat folyton felülmúló nő története bontakozik ki előttünk, aki épp ezért másokat is arra ösztönöz majd, hogy azzá váljanak, akivé szeretnének.


8/10
Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás éve: 2018
Terjedelem: 400 oldal
Fordította: Weisz Böbe, Andó Éva

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések