Maja Lunde: A méhek története

Egy ideje el szeretném olvasni ezt a könyvet, de eddig folyamatosan hátrébb küldtem a várólistámon. Ettől függetlenül nyomon kísértem a regény útját a hazai olvasóközönségnél, szegény kapott meleget és hideget is. Aztán végre rákerült a sor, és én nem csalódtam benne.

"Anglia, ​1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor azonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat… 
Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el… 
Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden… 
Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni? "

Először a három eseményszálat nem tudtam hová tenni, habár az első oldalaktól kezdve érezhető volt, hogy ezek a szálak egymással összefüggnek. A kérdés csak az, hogyan? 

William fásult, önző élete egyáltalán nem hatott meg, ugyanúgy éreztem ahogy a felesége is, itt van egy férfi, aki csak saját magával van elfoglalva, aki egyáltalán nem törődik a családjával, aki belefásult abba, hogy nem csinál semmit/nem ért el semmit az életében. Elég nehezen viselem el az ilyen típusú embereket, ezért szinte rosszul voltam amikor az Ő történetét olvastam, de mivel ebben a cselekményben minden mindennek összefügg, kíváncsian vártam hogyan fűzi a többi történetbe William életét.

George, egy amerikai farmon él és méhészkedik a családjával a nem túl távoli múltban. Tipikus amerikai gazdálkodó, aki a két keze munkájából szeretne megélni, ha a bankok hagynák. Fia Tom, egyetemista, akinek egyszer át kéne venni a gazdaságot, de a fiatalembert jobban érdeklik a könyvek, író szeretne lenni. George-ba egy világ omlik össze, amikor megtudja egyszem gyermeke terveit, ráadásul egy ökológiai katasztrófa közeledik, ami a méhei életét veszélyeztetik. 

Tao a jövőben él Kínában, ahol a virágok kézi megporzásával foglalkozik. A méhek 2098-ra már kipusztultak, az ökológiai katasztrófa megtörtént, a világ amit ismerünk nincs többé, mert a háborúk, és az éhezés elpusztítja. A jövőben nem lényeg a tudás, csak az a fontos, hogy a viágokat valahogy beporozzák, hogy ne éhezzenek az emberek. Úgy tűnik Kína jobban tud érvényesülni a szürke, leharcolt Földön, mert emberek millió végzik a rovarok munkáját. Tao és a családja mindennapjai fárasztóak és unalmasak. A nő a kisfiának, Vej-Ven-nek, nem ilyen sorsot szán, azt szeretné ha tanulna, és nem a földeken dolgozna. De Vej-Ven különös balesete felborít minden álmot, Tao-nak küzdeni kell a fiáért, és egy hihetetlen események láncolatába kerül.

A három szál a jövőben összeér, és ami eddig csak sejthető volt, kitisztul. William, George és Tao küzdelmei egy élhető Föld miatt történik.

Maja Lunde egy létező problémára szeretné felhívni az emberek figyelmét. A méhek kaptárelhagyása (CCD) nem kitalált mese, hanem a kőkemény valóság, amivel mai napig nem tudnak mit kezdeni. Számomra ez ijesztő, és rögtön nem könnyed kis olvasmányként gondolok a könyvre, mert nem is az, hanem ez segélykiáltás a nagy világba, hogy emberek ébresztő, baj van!!!! Beszélhetnék a cselekmény hibáiról, hogy néha vontatott, hogy a vége számomra összecsapott, de ezek mind-mind eltörpülnek, mert itt az a cél, hogy ez a könyv minél több emberhez eljusson. Én a regény olvasása után napokig az internetet bújtam, és a méhekről kerestem információkat. A hétvégi házunknál is máshogy néztem a zümmögő barátainkra. Nem ragozom tovább, rám nagy hatással volt a méhek kaptárelhagyása, talán azért, mert annyira megtörténhet.
9/10
Kiadó: Cser
Kiadás éve: 2018
Terjedelem: 336 oldal
Fordította: Patat Bence

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések