Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Nálam az írónő már bizonyított az előző regényével. Csak köszönet illeti az Európa Kiadót, hogy ilyen színvonalas művet hozott el számunkra az Amit sohase mondtam el című könyvvel, és nem felejtette el az írónő következő regényét sem.

"Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása. 
Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni. 
A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy leleplezze a nő titkait, de megszállottsága váratlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. És mindeközben egy családi házban egy szikra lángra lobban. 
Regény a súlyos családi titkokról, az anyaság kegyetlen nehézségeiről, és annak a veszélyeiről, ha elhisszük, hogy a szabályok követésével mindig megakadályozhatjuk a katasztrófákat."

A történet a lángoló Richardsonék házával kezdődik, ami előtt a tehetetlen Mrs. Richardson és három idősebb gyermeke áll. Úgy tűnik a kisebbik lánygyermek okozta a tüzet, és elképzelni sem tudják hogy miért. De vajon miért tette?

Shaker Heights egy annyira tipikus amerikai felső középosztálybeli kisváros, ahol mindenki mosolyog, ahol nincsenek gondok és problémák, a gyerekek cukik és a felnőttek felelősségteljes szülők. Persze mindenki tudja, hogy ez csak máz, és a zárt ajtók mögött akár emberi tragédiák is bujkálhatnak. Mrs. Richardson 4 gyermekével és a férjével él ebben a kisvárosban. Elena helyi újságnál dolgozik újságírónőként, a férje pedig ügyvéd. Boldog kiegyensúlyozott életet él, gyermekei sikeresek az iskolában, a férje jól keres. Mindig odafigyel, hogy az elesetteket támogassa, és az életét a konzervatív szabályok között éli.
Ebbe az idilli környezetbe érkezik Mia Warren, aki egy igazi művész, képes órákra/napokra/hetekre is belemerülni az aktuális felzaklató művébe. Mia kamasz lánya, Pearl ismeri édesanyja szokását, miszerint addig maradnak csak egy helyen, amíg az anyukáját megihleti az a város vagy vidék. Ebből kifolyólag szinte bejárta Amerikát, és számos iskolába járt, ahol nem igazán szerzett barátokat. De Shaker Heights más, hiszen Mia megígérte lányának, hogy itt letelepednek és így megismerkedhet az iskolatársaival.
Mrs. Richardson boldogan adja ki áron alul Mia számára a kiadó lakásukat, hiszen egy igazi művészt támogathat. Pearl és Elena középső fia szinte azonnal megismerkednek, és elválaszthatatlanok lesznek egymástól, így ismeri meg a lány a többi  Richardson gyereket. Teljesen elbűvöli a kiegyensúlyozott családi élet, annyira más a megszokottnál. Úgy tűnik minden rendben, amikor egy kínai kisbaba fenekestül felforgatja a kisváros, Mia és a Richardson család életét. És a titkokra lassan fény derül...

Viszonylag sok karakterrel dolgozik az írónő, de azok egytől egyig kidolgozottak. Erős érzelmeket élnek át a szereplők, és olyan témák kerülnek az olvasó elé, mint az anyaság és az örökbefogadás. Mitől leszünk anyák? Attól hogy megszüljük, vagy hogy neveljük a gyerekeket? Nem hiszem, hogy ezekre a kérdésekre jó választ lehet adni, hiszen mind a két félnek igaza van.
Nehéz döntéseket kell meghozniuk a szereplőknek, amikkel egy életen át élniük kell, és ez a lényeg! Hogy mindig tiszta lelkiismerettel nézzünk szembe magunkkal. Annyira jól mutatja ezt meg nekünk Mrs. Richardson alakján keresztül is, aki nem mer kilépni a komfortzónájából, viszont valahol a lelke mélyén irigyli a szabad Miát.

A  faji kérdés már az előző könyvében is megjelent az írónőnek, és itt is feltűnik. Szabad-e más kultúrájú, kinézetű gyermeket örökbefogadni? Ha igen, akkor meg kell-e ismertetnünk a gyökereivel? Egyáltalán milyen mélységben ismerje meg ezeket a gyökereket? Elég ha csak kínai kaját eszik, vagy ismerje meg a kínai vallást is? Ebbe talán addig bele sem gondol az ember, ameddig nem kerül ilyen helyzetbe.

Egyszóval Celeste Ng ismét írt egy számomra tökéletes könyvet, súlyos problémákkal teletűzdelve. Én kedvenc írónőt avattam!
10/10
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2018
Terjedelem: 384 oldal
Fordította: Dudik Annamária Éva

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések