William R. Forstchen: Egy másodperccel később

Végre egy olyan poszt-apokaliptikus könyvet olvashattam, amitől tényleg a hideg futkosott a hátamon, és teljesen elképzelhetőnek tartottam.

Amerikát terrortámadás éri, de nem a szokásos, bevett módszert alkalmazták, hanem egy újat és meglepőt. Az EMP támadás után a világhatalommal bíró ország egy másodperc alatt visszasüllyedt a "középkorba". Az elektromágneses hullám során minden tönkremegy, nincs áram, nem indulnak az autók, megállnak a peacemakerek, tönkremennek a gyógyszerek stb. Az egyszerű ember fel sem tudja fogni, hogy milyen kárt okozhat egy ilyen támadás.
John Matherson nyugalmazott katonatiszt, főiskolai tanár hirtelen egy brutális világban találja magát. Nemrég a lánya születésnapját ünnepelte, és a támadás után már a túlélésért harcol.
A regény első lapjain egy átlagos, álmos amerikai kisvárost ismerhettem meg, a főszereplővel egyetemben. John egyedül neveli két lányát a felesége halála után. A férfi még mindig nem tudott felépülni a felesége elvesztése után, hiába próbálnak segíteni neki. Anyósa ott segít ahol tud, de John nem tudja és nem is akarja elengedni feleségét. 
Egyik pillanatról a másikra megváltozik minden... Az emberek elképzelni sem tudják mi történt, csak azt látják, hogy nincs áram, megálltak az autók, lezuhantak a repülők, nem működnek a telefonok. Először csak azt hiszik, hogy egy brutális áramkimaradás van, aztán lassan kezdenek rájönni arra, hogy valami sokkal de sokkal rosszabb történt. És elkezdődik az apokalipszis...

Nekem a legjobban az tetszett, hogy bár a főhős igazi amerikai hero, mégis érik olyan veszteségek, mint az egyszerű mellékszereplőket. A megszokott világ széthullik, bandák veszik át a hatalmat és az éhség nagy úr, az emberek bármit megtesznek azért, hogy túléljék a katasztrófát. John és társai megpróbálják a lehető legkevesebb veszteséggel megmenteni a kisváros lakosságát. Sokkoló volt olvasni, hogy milyen veszélyekkel kell szembenézni a szereplőknek, miközben azt éreztem, hogy ez valós, és ha a valóságban is megtörténik ugyanígy fogunk visszasüllyedni az állatvilágba. 

Mondhatnám, hogy az író minden hatásvadász kelléket bevetett, de ennek ellenére, brutálisan megdöbbentő volt a regény, és bár éreztem, hogy néhol túltolja a cselekményt, összességében ezek nem rontották el az olvasási élményt. 
Elgondolkodtató az egész, és a könyv kiolvasása után még nagyon sokáig ott motoszkál az ember fejében. Arról már nem is beszélek, hogy ösztönösen túlélőmódba kapcsoltam, és számba vettem mi mindent lehetne betárazni, illetve hol lenne nagyobb esélyem túlélni egy ilyet.

Egyszóval jó kis könyv ez, több embernek el kéne olvasni, főként azoknak akik irányítják a világot.
9/10
Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 464 oldal
Fordította: Nagy Ambrus

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések