Sarah Pinborough: 13 perc

Sarah Pinborough könyveit eddig még sajnos nem olvastam. A 13 percbe is csak véletlenül botlottam, és a fülszöveget olvasva hamar a várólistámra került.

Tasha-nak fogalma sincs hogy került a hideg folyóba, de az biztos, hogy 13 percig halott volt, és az is maradt volna, ha egy kutyát sétáltató férfi észre nem veszi a teljesen kihűlt lányt. Tasha igyekszik visszaemlékezni, hogy mi történt, de egy sms üzeneten kívül, ami a szokott helyre hívja éjszaka, semmi nyom nincs. Az ügy kivizsgálásával foglalkozó rendőrnő egyenlőre nem tudja eldönteni, hogy egy egyszerű balesetről vagy gyilkossági kísérletről lehet szó.

Natasha két legjobb barátnője Hayley, és Jenny, ők a Barbie-k így hárman. Az iskola irigyelt hármasa, a menő csajok. Épp ezért érthetetlen ez az egész Rebeccanak, aki gyermekkorában Jenny helyett beletartozott Tasha "örök bari" köréhez, de egyszer csak saját hibáján kívül kikerült, és Jenny került a helyére. Ezt Becca soha nem tudta megbocsájtani. Az anyja unszolására meglátogatja Tashát a kórházba, és meglepődve tapasztalja, hogy régi barátnője újra ragaszkodni kezd hozzá, és a másik két lány idegesen figyeli a kórházi ágyon fekvő lányt.

A történet több szemszögű, a legfontosabb egyrészt Natasha privát naplója amin keresztül a történéseket látjuk. A naplóírást a pszichológushoz járó lány azért kezdte el, hogy hátha sikerül kideríteni, hogy mi történt azon az estén. A másik fontos szemszög Rebeccáé, aki hihetetlennek tartja, hogy újra ráfigyel Tasha, és érte mellőzi a régi barátnőit. Becca először fél ettől a változástól, hogy talán újra meg fogják alázni a lányok, de később segít Natashának az emlékezésben.

Azt kell mondanom, hogy engem teljesen levett a lábamról ez a regény. Pedig először a középiskolás lányok csacska bajai nem érdekeltek, hiszen a szokásos klisét hozta, azaz menő csajok kontra lúzer csajok. De aztán rádöbbentem arra, hogy a lányom osztályában pont most folyik ez a folyamat, és teljesen más szemszögből kezdtem látni a történetet. Az írónő szerintem tökéletesen ábrázolta a kamaszok lelkivilágát, a megfelelni a menőknek késztetést, és a kétségbeesett párkapcsolatokat, na meg persze a "tökéletes" szülőket.
A krimi szál izgalmas, hiszen az elejétől sejtjük Beccával együtt, hogy valami nem stimmel, és az írónő igazán érdekes csavart alkalmaz. Hiába sejti az olvasó a megoldást, mégis végig izgalmas tud lenni a cselekmény. Az utolsó oldalakat irtó gyorsan olvastam, hogy minél hamarabb megtudjam a végét, és bevallom nagyon rosszul esett, amikor abba kellett hagynom az olvasást, mert fontosabb dolgom akadt. ;-)

Ez egy remek regény, ami végig fenntartja az olvasó izgalmát, és még a befejezését sem rontották el. 
9/10
Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2018
Terjedelem: 368 oldal
Fordította: Tomori Gábor

Megjegyzések

Niki üzenete…
Én is kíváncsi vagyok erre a könyvre már a megjelenése óta. :) De hogy mikor kerül sorra. :D
amilgade üzenete…
:-) remélem minél hamarabb!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések