John Scalzi: Az összeomló birodalom (...Szösszenet)

Be kell vallanom, hogy régen nagy Scalzi-fan voltam, de a Vének háborúja sorozat utolsó részeinél, illetve a Vörösingesek könyve után, egy kicsit megcsappant az író utáni érdeklődésem. Ettől eltekintve azért szinte automatikusan rendelem az éppen megjelenő könyveit. ;-)
Summa summarum félve kezdtem el olvasni Az összeomló birodalmat.

"A világegyetemünket a fizika törvényei uralják, így nem lehetséges a fénysebességnél gyorsabb utazás. De egy dimenziókon túli mező, az Ár felfedezése mindent megváltoztat. Az emberiség elérheti a téridő bizonyos pontjait, melyeken át számtalan naprendszerbe eljuthat. 
Az emberiség kiárad a Földről az űrbe, idővel megfeledkezik a gyökereiről, és új birodalmat alapít, az Egyesülést. Alapelvük, hogy egyetlen emberi előőrs sem maradhat meg a többi nélkül. Ez biztosítékot jelent a csillagközi háború ellen, de egyben az uralkodás záloga is a birodalom vezetősége számára – a rendszer azonban nem hibátlan, és erre néhányan rájönnek. 
Egy tudós az élete kockáztatásával próbálja tudatni az uralkodóval, hogy a birodalom az összeomlás szélére került. Az egyik kereskedőház sarja ördögi összeesküvés nyomaira bukkan. Az Egyesülés új császárnője pedig veszélyes hazugságokkal és árulással kénytelen megküzdeni, miközben körülötte kitörni készül a forradalom. Míg mindhárman versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék az emberi civilizációt, az ellenfeleiknek egészen más terveik vannak. "


Az előszó elolvasásakor úgy éreztem, hogy Scalzi a határidő betartása miatt írt valamit, de az olvashatatlan. Lázadási protokoll? Ár? Mi van?

A több szálon futó cselekmény először zavaró volt. Nem értettem mi az összefüggés a Mezsgye, az Origó és a Lagos-házzal, aztán minden kitisztult, és elkezdtem élvezni a történetet.
Akkor már nem zavart, hogy a hajók nevei hasonlatosak Ian M. Banks Kultúra sorozatában található hajónevekhez, hogy Kiva száját ki kellene mosni, és hogy a történet egyszerű mint a faék. Scalzi humora jó és élvezetes, minden más háttérbe szorul. Persze ehhez az is kell, hogy ne akarjunk egy igazi, komoly sci-fit olvasni, mert ez nem az. Itt a szórakozás a lényeg, hogy az olvasó néhány órára jól érezze magát. Hiszen a kereskedőházak hatalmi harca, elfelejtett (vagy mégsem) tudós történet szálak nem tudnak olyan mélységet adni, ami egy komoly sci-fihez kell.

Kezdéskor a rossz szájízt hamar felváltotta a mosolygás, majd a nevetés. Örülök, hogy bizalmat szavaztam Scalzi új sorozatának.
8/10
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2017
Terjedelem: 312 oldal
Fordította: Benkő Ferenc


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések