Ian McEwan: A gyermektörvény

Ian McEwan a Szombat és a Vágy és vezeklés című könyveivel nálam bizonyított. Olyan húrokat penget meg bennem, amik a regények olvasása után is sokáig rezegnek, hallom a hangjukat, átalakítják a gondolataimat. Egész egyszerűen azt is mondhatnám, hogy ilyen egy jó író, pont telibe találja az olvasót.

A gyermektörvény című alkotása már egy ideje a polcomon csücsült, de eddig mindig kikerült a várólistámról. Az író műveit úgy szeretem olvasni, ha teljesen rá tudok figyelni, ha semmi nem vonja el a figyelmemet a cselekményről. 

A főszereplő Fiona Maye felsőbírósági bíró, szakterülete a családjog. A korosodó felső középosztálybeli nő megtestesíti azt az ideált, amit manapság a legtöbb nő el akar érni. Erős, jómódú, munkahelyén elismert és sikerekben gazdag, nem mellesleg egy ideális férje is van. Minden tökéletes, vagy mégsem?

Bár a munkájában sikeres, és tényleg elmondhatja magáról, hogy mindenféle nációjú, vallású családoknak, illetve gyerekeknek segített, mégis a magánéleti problémája miatt, egy csapásra összeomlani látszik az a világ, amit felépített magának. Férje élni akar a hátralevő életében, és nem asszisztálni a feleségének a teljesen megtervezett, és letisztult világában. Ebbe a "káoszba" érkezik egy ügy, amiben a 17 éves Adam vallási okokból meg akarja tagadni az orvosi kezelést, de ezzel az életét veszélyezteti. A bírónő hirtelen felindulásból meglátogatja a kórházban a beteget, de Fiona sebezhető, és a majdnem 18 éves fiú egy csapásra elbűvöli. Adam intelligens, tehetséges, humoros és nagyon, de nagyon sebezhető, ártatlan. A nőnek nehéz döntést kell hoznia, vagy szembeszáll a vallásos családdal és fiúval, vagy elfogadja hogy Adam tényleg felelősségteljesen tud dönteni a sorsáról.

Azt, hogy miként fog dönteni a bírónő, az olvasó érzi és tudja. Hiszen McEwan Fiona ügyeit bemutatva előrevetíti, hogy mi lesz Adam ügyében. De egy probléma mégis adódik, az érzelemmentesség, a racionalitás repedezni látszik a bírónőn, és ebben az ítéletben előjönnek az érzelmek. A döntés megszületett, a következményeket vállalni kell! 

Megrázott, felkavart ez a történet. Most sem csalódtam az íróban, szinte érzelmileg levetkőzteti a szereplőit, kitárva az emberi természetet, az elfojtott vágyakat. Bár vékony könyvecskéről van szó, mégis nem éreztem befejezetlennek a cselekményt. Érdemes elolvasni!
10/10
Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 206 oldal
Fordította: Lukács Laura

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések