Colm Tóibín: Brooklyn

A kedvenc történeteim közé tartoznak azok a regények, amelyekben a főhős szerencsét próbál az Újvilágban. Talán azért, mert az én őseim között is található ilyen kalandvágyó fiatal, aki megnézte a nagy "Ámerikát", szorgosan dolgozott, majd hazatérve földet vett. 

Eilis Lacey fiatal, szegény ír lány, akinek nincs nagy kilátása a szülőföldjén, ezért nővére elintézi, hogy New Yorkba mehessen dolgozni. Eilis-nek nincs választási lehetősége, elhagyja otthonát, édesanyját, és életében először egyedül próbál lábra állni az idegen világban. Brooklynban található kis albérleti szobácskájában tengeti szomorúan az életét, miközben szörnyű honvágy gyötri. Úgy tűnik a fiatal lány nem fog tudni beilleszkedni az új világba, de a sors közbeszól. A félénk, önbizalomhiányos lánykából tanult, határozott nő lesz, és ehhez nem kell más egyéb, mint a szerelem. 
Eilis nem törődve az előítéletekkel megismerkedik egy olasz fiúval, Tonyval. A komoly, megbízható fiú bevezeti a lányt az olasz család mindennapjaiba, ráadásként megismerteti vele New York látnivalóit. Eilis boldog, és álmodozni is megtanul. Úgy tűnik minden rendben lesz, amikor a lány élete hirtelen megváltozik...

Maga a cselekmény lassan hömpölyög, amiben Eilis alakja egyre jobban kirajzolódik, ahogyan a másik főszereplőé, Tonyé is. Mindkettő alakja szerethető, habár hozzám közelebb Tony karaktere állt. Egy kedves kis könyvecskéről van szó, ami ha nem úgy végződne ahogy, azt mondanám, hogy egész jó. Szinte nekem fájt Eilis döntése, persze értem én, hogy az erkölcsi példamutatásért ez egy szükségszerű döntés volt az írótól, de  véleményem szerint így vette el azt a pluszt, ami kiemelte volna a regényét a többi hasonló könyvek közül. De megtörtént, és ezzel egy leheletkönnyű regényke lett, ami a felnőtté válásról, döntésekről szól. 
Kellemes kikapcsolódást okozott, de mély nyomot nem hagyott bennem. A regényből film is készült, amit még nem sikerült megnéznem. A kritikái alapján jobb lehet, mint a könyv.
8/10
Kiadó: Park
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 308 oldal
Fordította: Greskovits Endre

Megjegyzések

Unknown üzenete…
Szia keresem a lépcsők városa és még sok más könyvet mostanában sajnos nem tudom hogy hol vagy hogyan töltsem le ezért kérlek téged hogy ha van vagy tudsz segíteni a letöltésekben vagy el tudom küldeni nekem a lépcsők városát előre is Köszönöm szépen itt a cim naramaci277@gmail.com
amilgade üzenete…
Szia!
Nem tudok ebben segíteni. De egész jó áron a dibook.hu -n meg tudod legálisan venni ezeket a könyveket.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések