Carlos Ruiz Zafón: Marina

Zafón nekem az az író, akinek sikerült mesterien megborzongatnia. Így nem volt kérdés, hogy beszerezzem ezt a könyvét is. Persze az is érdekelt, hogy a Marina ifjúsági, azaz YA regényként mennyire lesz más, mint az író többi könyve.

1980-ba repülünk vissza Barcelonába, ahol Óscar Drai egy bentlakásos iskola tanulója. Szabadidejében a város elhagyott villa negyedébe kóborol, ahol egyszer csak megismerkedik Marinával,  egy lélegzetelállóan szépséges lánnyal, aki a festőművész apjával egy elhanyagolt villában lakik. Óscar hirtelen egy családot kap, és a szeretetre kiéhezett szíve hevesen kezd el verni Marina miatt. A két fiatal együtt folytatja a város elhagyott, elpusztult részeinek felfedezését, amiben fontos szerepet játszik a régi temető, ahol egy titokzatos alakkal találkoznak. Az illető egy szál virágot hagy egy síron, amin semmilyen felírat nem található, csak egy fekete pillangó vésete. Természetesen a két kamasz fantáziája beindul, és elkezdenek nyomozni a titokzatos személy után. 

Mint már írtam Carlos Ruiz Zafón az, akinek a történetei miatt a gerincemen enyhe bizsergést érzek, a szívem hevesebben kalapál, és a gyomrom egy képzeletbeli hullámvasútra ül. Hiába tűnnek a felsoroltak rossz közérzetnek, valójában nagyon élvezem az egészet. Mert egy vérbeli rémtörténetbe csöppenhettem Óscar által, ahol a sötétség és a gonoszság felhői körülveszik, és majd megfojtják a két fiatalt. 
Bár a krimi szálnál éreztem hiányosságokat, mégis elvarázsolt a cselekmény, és csak azt sajnáltam, hogy ilyen rövidecske az egész. Sokan hibának róják fel a regénynek, hogy a kamaszok előtt hamar megnyílnak az évtizedekik hallgató szemtanúk, de ez egy ifjúsági regény, és mint az ilyenekben  a főszereplő tinédzserek sokszor bosszantóan okosak, és jókor vannak jó helyen. Viszont meg kell jegyeznem, hogy a regény atmoszférája annyira sötét, morbid, szürreális, hogy elég nehezen tudom elképzelni a fiatalokat, mint célközönség. 
Szerettem olvasni, Zafón rajongónak kötelező!
9/10
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 266 oldal
Fordította: Tomcsányi Zsuzsanna

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések