Max Gladstone: Nagyrészt halott (...Szösszenet)

Amikor Shanara felhívta erre a könyvre a figyelmemet az első reakcióm a beleolvasó után az volt, hogy ez baromira össze-vissza regény. Azaz van itt kérem minden ami számít, mágia, vízköpők, istenek stb. Gondolatban megvontam a vállam, és rábólintottam a rendelésre, lesz ami lesz elolvasom. Aztán kellemesen csalódtam...

"Alt ​​Coulumb városának Kos nevû Tűzistene váratlanul elhalálozik, és a feltámasztását egy nemzetközi halottlátó cég kezdő munkatársára, Tara Abernathyre bízzák. A feladat komolyságát jelzi, hogy az isten nélkül maradt négymilliós metropoliszban bármelyik pillanatban leállhatnak a gőzfejlesztő gépek, így nem fognak közlekedni a vonatok, és pusztító zavargások törhetnek ki. Tara egyetlen segítsége Abelard, a halott isten láncdohányos kispapja, akinek érthető okból válságba került a hite.
Ráadásul kiderül, hogy Kos nem egyszerűen meghalt, hanem meggyilkolták, és az ügy Alt Coulumb bírósága elé kerül. Tara és Abelard hirtelen nagy veszélyben találják magukat, mert valami olyan dologba nyúltak bele, amibe nem kellett volna. Az igazság kiderítésére indított nyomozásuk tétje így már nem csak Alt Coulumb halvány reménye az életben maradásra, hanem a saját életük is."

Na szóval mi is van itt? Kérem szépen ebben a világban az istenek különböző szerződéseket kötnek a halandókkal, vagyis az emberekkel. Ezek a szerződések mindkét fél számára fontosak, hiszen az istenek az áhítatból nyerik az energiájukat, az emberek meg felhasználják az isten által rendelkezésre bocsátott erőt. Alt Coulumb városa istene halála után hamarosan az őskor szintjére fog süllyedni, hiszen honnan vennék a gőzgépekhez az energiát, hacsak nem sikerül Kos istenséget feltámasztani, illetve érvényesíteni vele szemben a szerződésekben foglaltakat. 
Ehhez a bonyolult művelethez, mármint az isten feltámasztásához, egy nemzetközi halottlátó cég küld szakértőket, Elayne Kevarian, illetve a főszereplő Tara Abernathy személyében. A világ érdekessége tovább fokozódik, hiszen az istenek mellett léteznek a Mesterek és a Mesternők, akik olyanok mint a mágusok, kemény tanulással néhányuk olyan hatalommal bír, mintha maguk is istenek volnának. 
Tara és Elayne egy meggyilkolt istenséggel találkoznak, így még bonyolultabbá válik az ügy, ki kell deríteni ki vagy mi volt a gyilkos, és közben a város érdekeit is meg kell védeni. Segítségükre Abelard kispap érkezik, aki zavarodottan figyeli a történéseket. 
Egy percet sem unatkozik az olvasó, a történet először lassú majd gyors folyású lesz. A karakterek tökéletesek, és a világ előbb-utóbb érthetővé válik mindenki számára. A krimi szál kelően izgalmas, együtt izgulhatunk a főszereplővel, hogy sikerüljön kiderítenie az igazságot.
Vámpír, vízköpő, Mesternők, istenek, papok és persze egyszerű mezei halandók. Ez a koktél nagyon jól sikerült, és már alig várom a folytatást.
9/10
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 384 oldal
Fordító: F. Nagy Piroska


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések