Richard Morgan: A fekete férfi (...Szösszenet)

Richard Morgan kilóra megvett a Takeshi Kovacs sorozattal, így nem volt kérdéses, hogy az új könyvét is megszerzem magamnak.

A jövőben, a XXII. században a Földön megszűnnek a háborúk, kolóniát létesítenek a Marson, de ennek nagy ára van. Létrehoznak egy genetikailag módosított hadsereget, akik megvívták a Földön pusztító háborúkat. Ezeket az embereket tizenhármas variánsoknak hívják, akiknél az agressziót szabadon engedték. A kezdeti lelkesedés után, az "átlagos, normális" emberek veszélyesnek titulálták a tizenhármasokat. Az ex-katonák választhattak, vagy rezervátumba költöznek és nem szaporodhatnak, vagy új életet kezdenek a távoli Marson. Ebből kifolyólag nem meglepő, ha több tizenhármas megszökik, és megpróbál az alvilágban megbújni. Ezeket a szökevényeket kutatja fel és likvidálja Carl Marsalis, aki maga is tizenhármas variáns, és az ENSZ fejvadásza.
Nagy feltűnést kelt az a Marsról érkezett űrhajó, ami Kalifornia partjaitól nem messze csapódik be az óceánba. Csak egyetlenegy túlélő van, egy tizenhármas, aki lemészárolta az űrhajó legénységét. A férfinek sikerül elmenekülnie a mentőalakulat előtt, és őrült gyilkosságokba kezd az amerikai kontinensen. Marsalist bízzák meg levadászni a tizenhármast, segítsége (őrzője) Sevgi Ertekin, a török származású nyomozó, akinek ugyanolyan bonyolult az élete mint Carlnak.

Richard Morgantól már megszoktam, hogy maga a világ nem annyira kidolgozott, amitől bevallom néha marom a falat, hiszen érdekes koncepciókat vett fel, és utána alig csepegtet valami információt róluk. Az írónak fontosabb szereplőinek lelkivilága, és talán pont ezért, de ritka bonyolult szereplőket hozz létre.
Brutális ez a könyv, nem kíméli a történet fő alakjait, de ezért lesz hihető a cselekmény. Izgalmas nyomozásba vehettem részt, ahol a partnerek először megpróbálnak együtt dolgozni, de később kölcsönös tisztelet alakul ki egymás iránt.
Csak ajánlani tudom ezt a könyvet, függetlenül attól, hogy mennyire nyers, és agresszív maga a cselekmény.
8/10
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 602 oldal
Fordította: Roboz Gábor

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések