Joanna Bator: Szinte éjsötét

Joanna Bator könyveire egy ideje már felfigyeltem, de eddig nem olvastam őket.

Alicja Tabor egy sikeres varsói újságíró, aki visszatér gyermekkorának helyszínére, Wałbrzych városába, egy munka miatt. A városkában 3 gyerek tűnt már el, és a rendőrség tehetetlen. A hazamenetel általában nem okoz senkinek sem problémát, nem úgy Alicjának, aki egyre jobban szorong, ahogy hazafele utazik. Az újságírónőnek nemcsak az eltűnt gyerekeket kell megtalálnia, hanem gyermekkori emlékeivel is meg kell tanulnia élni, fel kell fedeznie a titkokkal, és misztikumokkal terhelt múltját.

Alicjával az olvasó visszarepül a második világháborúba, a németek világába. A háborúban talán a gyerekek szenvednek a legjobban, az agresszió elől nehéz elmenekülniük, és a borzalmakat nem biztos, hogy fel tudják dolgozni. De a gyerekek nemcsak a háborúban sebezhetők, hanem napjainkban is. Alicja is sérült felnőtt, aki a gyerekkorában átélt traumákat képtelen kibogozni. Édesanyja és nővére halála mai napig bűntudattal tölti el. 
A könyv központi eleme a kisváros vára, a macskanénék és a macskafalók. A sötét, misztikummal teli Wałbrzych városa szinte ráül az olvasó mellkasára. Néha beleborzongtam az eseményekbe, de Joanna Bator biztos kézzel vezetett ki ebből a poshadt, titkos, ódon porfészekből. 
A múlt lassan bontakozik ki, miközben a jelenben az eltűnt gyerekek után nyomoz az újságírónő. Torz, beteg emberekkel ismerkedhettem meg, alakjukat tökéletesen ábrázolja az írónő, még engem is kirázott a hideg, amikor megjelentek a könyv lapjain.

Joanna Bator könyve még azért is vonzó volt számomra, mert a főszereplővel közel egykorú vagyok, így nem volt ismeretlen számomra a volt szocialista államforma, társadalom. Mintha csak egy magyar ipari kisvárosról mintázta volna meg a lengyel városát.

Hiába éreztem a regény olvasása közben valami beteges, sötét dolgot, mégis magába szippantott ez a világ, na meg az írónő csodálatosan szerkesztett mondatai. Azóta már a könyvespolcomon figyel a Homokhegy, Joanna Bator másik regénye.
9/10
Joanna Bator

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 420 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések