John Scalzi: Árnyékszövetség

Scalzi az az író akinek a könyveit minden gondolkodás nélkül megveszek. A Vének háborúja sorozat 6. részétől azonban egy kicsit féltem. Mi lesz, ha nem tudja az író megugrani azt a lécet, amit Ő állított fel olyan magasra? Mi van, ha kifogyott a szusz, és a történet valami dögunalom lett? Ha jobban belegondolunk ezek a félelmek jogosak lehetnek a 6. résznél.
A fentebb felsoroltak miatt hagytam egy kicsit porosodni a könyvet a polcomon, ráadásul még újra szerettem volna olvasni az 5. részt is. Nehogy valami fontosat elfelejtsek, és ne élvezzem emiatt az Árnyékszövetséget. ;-)

Nos A lázadás hangjaiban nem kapunk választ arra a kérdésre, hogy valójában mi történik a színfalak mögött, ki akarja a Gyarmati Szövetséget teljesen elpusztítani.
Az Árnyékszövetség már az első lapjain sokkolja az olvasóit, és előre vetíti, hogy talán azt is megtudhatjuk, kik mozgatják a rugókat ebben az összeesküvésben.

"Szóval, most el kellene mesélnem nektek, hogyan lett belőlem egy agy egy dobozban."

Maga a könyv novellákból áll, amik szorosan összefüggnek az eddig megtörtént eseményekkel. Megvilágosítják az olvasót, háttér-információkat kapunk a világról, és egy csapásra érthetővé válik minden.
Scalzi már az első novellával - Az elme élete - felfokozott izgalmi állapotba hozza az olvasóit. Rafe Daquin méltó utód a sorozat férfiszereplőihez, okos, humoros, és nem utolsósorban hiteles. Ennek köszönhetően a kis "ügyködését" el tudtam hinni, és nem akartam abba belegondolni, hogy miért pont Ő, és miért nem a Konklávé egy másik pilótája.
Az Árnyékszövetség című novellában bepillantást nyertem a Konklávé második emberének az életébe. Hafte Sorvalh már eddig is szimpatikus figura volt, és ez most sem változik. Scalzi itt is megvillantotta írói szabadságát, a lalanok szaporodása, felnőtté válása több mint érdekes. Politikai csatározások szikráznak a lapokon, és Hafte mindegyiknek a közepén van.
A harmadik novellában - Tartósan fennmaradhat-e? - a Gyarmati Véderő megfogyatkozott csapataival találkozhattam. Kibontakozik az emberek lakta világban valami ellenszenv a Szövetséggel szemben, és úgy tűnik ez nem fog egyhamar csökkenni. És miért ne használnák ki az emberek gyengeségét mások?
A negyedik novella - Élni vagy meghalni - újdonsággal nem szolgál. Az emberiség bajban van, nagy bajban. A kérdés csak az, hogy a megismert főszereplőink képesek-e tenni ellene.

John Scalzi világa nem a legjobban kidolgozott világ, de ki bánja, amikor a karakterei viszont azok. Ennek köszönhetően a 6. rész is könnyen olvasható, és tényleg szórakoztató.
8/10
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2015
Terjedelem: 352 oldal



Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések