Ron Rash: Serena

Igazából fogalmam sem volt mire számíthatok a könyv olvasásakor. Olyan zsákbamacska féleségeként vásároltam meg, és a fülszöveg elolvasásakor sem lettem okosabb. Gondoltam, ha a könyv címe Serena, akkor erről a nőről fog szólni a regény. Aha...de milyen nőről!!!!!

Az első oldalak elolvasásakor éreztem, hogy egy nem mindennapi nővel hozott össze a véletlen. Pemberton friss házasként érkezik vissza a feleségével Bostonból az Észak-Karolinai hegyekbe. A kis vasútállomás hamarosan egy megrázó esetnek lesz a tanúja. Pembertont nemcsak az üzlettársai várják, hanem a régi terhes szeretője, és annak az apja is. Szinte érzi az olvasó, hogy itt valami történni fog, hiszen az apa számon akarja kérni a csábítót. Mire észbe kaphattam már holtan feküdt az apa, és az újdonsült feleség bizarran, kéjesen élvezi a gyilkosságot. Na nem panaszkodhatok, itt kérem szépen nincs tesze-tosza, idegesítően naiv kislányka! Helyette egy kőkemény, számító nagyasszony lép a színre, és teszi helyre a férfiakat.

Észak-Karolina hegyein fakitermelés folyik, Pemberton és társai maximálisan elveszik a hegyek kincseit. Nem nézve, hogy milyen nagy károkat okoznak az ökoszisztémában. Csak a profit számít, a gyors gazdagodás. Ebbe a közegbe érkezik Serena, akinek nincs múltja, csak tervei. Úgy tűnik kiegészítik egymást a férj és a feleség. Érzelmektől mentesen, tökéletesen megtervezve vezeti Serena a férjét és annak vállalkozását és az embereit. A favágók hamarosan rádöbbenek arra, hogyha jót akarnak nem keresztezik az asszony útját. Pemberton lassan kifordul önmagából, szinte bábként él felesége mellett.
Miért kell Pembertonéknak keménynek lenni? Mert nemzeti parkot szeretnének létrehozni a földjeiken, amit hevesen ellenez a házaspár. Olyannyira, hogy bármire képesek ezért.
Ebben a kemény világban él Rachel, aki a történet másik szálaként jelenik meg. Ő az a bukott lány, aki megszüli a férj gyermekét. Egyedül próbál fennmaradni, életben maradni akkor, amikor már mindenki elhagyta. Nem is gondolja, hogy személye hamarosan milyen fontos lesz.

Hú, ez egy kemény történet. Serena alakját kezdetben még meg akartam érteni, magyarázatokat kerestem viselkedésére. Igazából semmit nem tudtam meg a nőről, a titokzatosság végig megmaradt. Aztán elértem egy pontra, amikor már szimplán undorodtam tőle. Emiatt Pemberton alakját sem szerettem. Eleinte mentségére mondtam, hogy nem ismeri ki a feleségét, később amikor már tudatosan rosszat cselekszik, már nem találtam mentséget. Felmentést csak Rachel miatt adtam. Igazából két ember volt számomra szimpatikus, az egyik Rachel, a másik a rendőrfőnök. Rachel a maga butuska módján egy igazi kemény nő. Olyan jég hátán is megélő típus. Többszörösen is megbűnhődik a bukása miatt, mégis fel tud állni.
A rendőrfőnök, McDowell megpróbál ebben a kiskirályok által uralkodott vidéken igaznak maradni. Ő az igazi hős, aki lelkiismeretére hallgatva, tisztességgel végzi a munkáját. 
Meg kell még említenem a favágókat, akik embertelen körülmények között, személyes épségüket kockáztatva végzik a munkájukat. Mégis ahogy megjelentek a lapokon valamilyen derűt hoztak a lelkembe, vicces bemondásaik megmosolyogtattak. És ez kellett, mert egyébként sötét fellegként terül szét ez a regény az olvasóban. Mocskos világa szétmarta a belsőmet, igazságérzetem végig háborgott. Na jó, a könyv végén megbékélt.
9/10
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014
Terjedelem: 432 oldal

Megjegyzések

Csenga üzenete…
Én nemrég láttam könyvesboltban, és nagyon megtetszett, ám olyan ismerős volt a cím-nos a régi borítóra gyorsan ráhúztak egy filmes papírborítót és kész az új könyv:P

Nekem is tetszett a könyv, habár régebben olvastam már, viszont a filmre -kivételesen- kíváncsi vagyok!
amilgade üzenete…
Mostanában elég gyakran alkalmazzák ezt a trükköt. :D
A filmet én sem láttam, de én félek tőle egy kicsit. A táj, az emberek, na és Serena alakja erőteljesen formáják a történetet és az olvasó érzelmeit. Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy milyen lehet a színészek játéka és a rendező azt látta-e amit én.
Csenga üzenete…
Na igen nagy kérdés, hogy Jennifer L. lesz-e olyan tökös Serena amilyen a könyvben?
amilgade üzenete…
Ha megnézted légyszi írd meg, hogy milyen volt! Főként a "tökösségre" gondolok!
Csenga üzenete…
Oké!!! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések