Chris Cleave: Méhecske (...szösszenet)

Méhecske egy harmadik világban született lány, aki boldogan él a családjával addig a napig, amíg meg nem támadják a faluját a "férfiak". A lány élete egy csapásra megváltozik, úgy, hogy igazából azt sem tudja miért. Chris Cleave olyan utazásra hívja az olvasóit, hogy azok kénytelenek átgondolni az addigi életüket és világnézetüket.

A menekültek közöttünk élnek, de könyörgésüket nem halljuk, könnyeiket nem töröljük le, a szörnyűségekről, amiket átéltek, nem akarunk tudni – kényelmesen visszahúzódunk mindennapi életünkbe. Andrew és Sarah, a középkorú brit házaspár Nigériába utaznak, hogy megmentsék széteső házasságukat. Itt találkoznak egy bájos kislánnyal, Méhecskével és nővérével, akik az olajban gazdag Niger-delta vidékén élnek. Az ásványi kincsekért folytatott véres konfliktus a küszöbön áll, így Andrew-nak a veszélyes politikai helyzetet mérlegelve döntenie kell: mit hajlandó feláldozni azért, hogy megmenthesse a lányok életét. Két évvel később Méhecske csupán a véletlennek köszönheti, hogy el tud menekülni Angliába. Andrew öngyilkos lesz, a 16 éves lány pedig ott áll Sarah ajtaja előtt: a segítségét kéri, hogy megkaphassa a brit állampolgárságot. A bűntudat, a szeretet, a félelem és a megbocsátás szövi újra kettejük kapcsolatának kusza hálóját. A Somerset Maugham-díjas író, Chris Cleave megrázó regényében Méhecske és Sarah szemszögéből meséli el a hátborzongató titkot, amely örökre összeköti a két nő életét.

Valamikor mostanában azt hallottam, hogy a Föld valójában hétmilliárd ember helyett csak három vagy négymilliárd embert tudna ellátni. Az 1980-as évekig az emberek a Föld természeti kincseinek a kamataiból élt, de azóta a tőkét használjuk. Nem valami jó előrejelzés, igaz? 
Kínában 200-300 millió ember él olyan szinten, mint az európaiak vagy az amerikaiak. Ha a lakosság többi része is ezen a szinten élne, a Föld nem lenne képes ellátni. Mindenki szeretne jobban élni: nagyobb kocsi, lakás, szebb ruhák, na meg még több könyv. ;-) Bele sem gondolunk, hogy ezért a harmadik világban lehet hogy meghal egy ember vagy kiirtanak egy falut. Mert kell a fa, vagy ahogy Méhecskénél történik az olaj. 

Bevándorlók. Hozzánk kevesen jönnek, de mi magyarok is bevándorlók vagyunk jó néhány "fejlettebb" országba. Halljuk és tudjuk miként bánnak, miket gondolnak rólunk, pedig mi is fehérek vagyunk. Méhecske nem az. 

Brutális ennek a könyvnek minden sora, pedig csak 320 oldal. Gyenge gyomrú olvasó is vegyen erőt magán, mert ezt a regényt nagyon, de nagyon sok embernek el kellene olvasni, hátha megváltoznánk egy kicsit. Emberré válnánk!
10/10

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2011
Terjedelem: 320 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések