Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák

Khaled Hosseini számomra az Író, akinek a műveivel egy számomra teljesen idegen világba repülök, és megpróbálom megérteni Afganisztán nehéz sorsú embereit. A Papírsárkányok, és az Ezeregy tündöklő nap regényeivel nekem már bizonyított, ezért nem volt kérdés, hogy az új könyvét is elolvasom.

Egy mesével kezdődik a regény, amelyben egy szegény ember a szörnynek adja a fiát, hogy megkímélje a falut cserébe. De a szegény ember nem tud ebbe beletörődni, elindul megkeresni a fiát. Meg is találja a szörnynél, ahol boldogan és jólétben él a gyermek. Választania kell, vagy hazaviszi a szegénységbe, vagy otthagyja a szörnynél, ahol jómódban nevelkedik tovább. A döntés szörnyű a szegény ember számára.

Pari és Abdullah testvérek 1952-ben, akik szoros érzelmi kötelékben élnek egymással. Nem csoda ez, mert Pari születésekor édesanyjuk meghalt, és a kisfiú, Abdullah neveli a kishúgát. Édesapjuk később újranősül, de a gyerekek továbbra is összetartanak. A családban nagy a szegénység, és az apának nem marad más választása, mint a kislányt egy gyermektelen családnak adni Kabulba. A testvérek ekkor látják utoljára egymást, senki sem gondolja, hogy milyen erős érzelmi kötődés van a testvérek között. Pari 3 évesen hamar elfelejti a régi családját, de Abdullah egész életében a húgára gondol.

Ezzel a szomorú cselekménnyel indul a regény, e mellé épül a többi szál, hiszen jó néhány látszólag a főszálhoz nem illő mellékszálakból épül fel a regény. Különböző nációjú embereket ismerhetünk meg, akik mind-mind kapcsolódnak Parihoz és Abdullah-hoz. 
Mintha egy színes forgatagba kerülnénk, úgy tárult elénk a különböző sorsú emberek. Hosseini régi arab mesélőként írja le az emberi sorsokat, lerántva róluk a leplet, pőrén állnak előttünk a gyarlóságukkal egyetemben. Mi olvasók pedig könnyezve olvassuk ezeket a sorsokat, mert ebben a rohanó világban eltorzult értékrenddel rendelkezünk, és ez a könyv megvilágosítja a mai 21. századi olvasóknak, hogy mi a szeretet, egyáltalán mi az érzelem. A döntéseknek súlya van, ezt mondogatják nekünk kiskorunktól fogva, de nem akarjuk elhinni, amíg a saját bőrünkön nem érezzük egy-egy választásunk súlyát. Ebben a regényben a szereplők folyamatosan választás előtt állnak, később a hogyan és a miértekre keresik a választ.

Nem csalódtam Khaled Hosseiniben. Gyönyörűen megírt történettel ajándékozott meg, egy regénnyel amelyben nem volt egy sor sem ami untatott volna, csak gondolatok amikről folyamatosan gondolkodtam.
10/10

Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 502 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések