Adam Makos - Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Szerintem mi magyarok fura helyzetben vagyunk, ha a II. világháborúról van szó, talán az orosz megszállás elszenvedése okozhatja azt, hogy a német hadsereget másként ítéljük meg, mint például az amerikaiak. (Abba meg tényleg nem akarok belemenni, hogy miért is) 
Én azok az emberek közé tartozok, akik még első kézből hallhatták az élménybeszámolót a nagyszüleiktől, mert bizony nagyapám ott harcolt Münchenben, amikor végül amerikai fogságba esett, nagymamám pedig kitelepített gyerekként éhezett és menekült az orosz katonák elől. Szóval a II. világháború valahogy ott volt a családomban, és elég sok könyvet is olvastam erről a szörnyűségről. Talán ezért is keltette fel a figyelmemet ez a könyv.

Négy nappal 1943 karácsonya előtt egy erősen sérült amerikai bombázó küszködött, hogy átrepüljön az ellenséges Németország területe fölött. A huszonegy éves pilóta mögött a gép személyzetének fele már súlyos sebesült vagy halott volt. Ez volt az első bevetésük. Hirtelen hosszú, sötét alak jelent meg a gép farkánál: egy német Messerschmitt vadászgép. A gépet egy mesterpilóta vezette, aki egyetlen gombnyomással képes lett volna elpusztítani az amerikai gépet. Ami ez után történt, minden képzeletet felülmúlt és később „a II. világháborús ellenségek közötti leghihetetlenebb találkozóként” vált ismertté.
Igaz történet két pilótáról, akiknek az élete azon a napon találkozott: az amerikai Charlie Brown hadnagyról, aki korábban egy nyugat-virginiai farmon dolgozott, majd a B-17-es pilótája lett, és a bajor Franz Stigler hadnagyról, aki korábban utasszállító repülőgépeket vezetett, és szerette volna elkerülni, hogy a háborúban harcolnia kelljen.
A Felettünk a csillagos ég Charlie és Franz megrendítő története. Charlie kénytelen az angol ködben felszállni, társai gépeinek égő roncsai között, miközben a légvédelmi ágyúk olyan közel dördülnek el, hogy bevilágítanak a pilótafülkébe, eközben az ellenséges harci gépek cápákként köröznek körülötte. Franz homokviharokat élt át a sivatagban, egyedül zuhant le a tengeren, és szembe kellett néznie azzal, hogy ezer, egyenként tizenegy gépfegyveres bombázó várja, hogy rájuk támadjon.
Charlie és Franz találkozását az Amerikai Légierő 8. repülőszázada “szigorúan titkosnak” minősítette. Olyan pillanat volt ez, amely ha kiderül, Franzot kivégzőosztag elé állítják. A találkozás emléke negyven éven át sokszor felidéződött a két férfi tudatában, mígnem idős korukban megkeresték egymást. Ez a küldetés örökre megváltoztatta az életüket.

Nagyon tetszett a bevezető amiben Adam Makos elmeséli, hogy miként került a háborús veteránok közé, hogyan hallgatta meg a történeteiket, és miért hozta létre az újságját, amiben ezeket az emlékezéseket le is hozta. Tökéletes felvezetés ennek a regénynek, minden elismerésem az övé. Charlie Brown amerikai és Franz Stiegler német pilóta légi találkozása köré épül az egész cselekmény. Amikor milliók hallnak meg az értelmetlen háborúban, amikor gondolkozás nélkül végrehajtják a parancsokat, ebben a milliőben van két ellenséges katona, akik felismerik, hogy az emberség mindennél fontosabb. Ez a katarzis a könyvben, de az életükben is, mert örökre bevésődik a szívükbe a másik katona.

Nagyon nehéz erről a dokumentumregényről írnom. Egyrészt ott van az a rengeteg kutató munka, amit az író végzett, másrészt én úgy érzem, hogy nem tudta teljesen átadni az érzéseket, érzelmeket. Ennek következtében van néhány olyan rész ami unalmas, pedig nem lenne az, csak nem tudja megfogni az olvasót. Keresem a szavakat... valahogy úgy éreztem, mintha a cselekményt egy vastag üvegen keresztül látnám, nem tudom elérni a szereplőket, fakón érzékelem a színeket. Számomra ez dühítő volt, mert maga a történet csodálatos, példamutató. Egyértelműen a könyv központi része maga a légi találkozás, ez a legkidolgozottabb rész. Kár, hogy a többi fejezet nem ennyire jól sikerült.

Franz életét nyomon követhettem gyermekkorától egészen Németország bukásáig, sőt még azon is túl. Mellette a német légierő kiemelkedő pilótáinak életébe nyerhettem egy-egy bepillantást. 
Charlie Brown története már fiatalemberként a kiképzésnél kezdődik, és nemsokára Angliában láttam viszont a fiatal farmert. Ebben a regényben a katonák őszintén elmondják, hogy mi az a félelem, mit győztek le nap mint nap a pilótafülkében. Minden tiszteletem az övék!

A könyv végén korabeli fényképek találhatók. Jó volt egy-egy fejezetkor hátralapozgatni, és megnézni ezeket az embereket. Bármennyire is tudtam, hogy megtörtént eseményről és igazi emberekről van szó, mégis jó volt fényképeken látni őket. 
Összességében  maga az esemény amit feldolgozott az író példaértékű. Talán egy tapasztaltabb író tollából egy jobban összeszedett regény született volna.
7/10

Kiadó: Maxim Kiadó
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 470 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések