Isabel Allende: Kísértetház

Isabel Allende a kedvenc íróim közé tartozik. Ha a kezembe veszem a könyveit azonnal egy másik világba repülök, mondatai elvarázsolnak, és olvasás után nem találom a szavakat, annyira  a könyv hatása alá kerülök. Így jártam most is, mert egy páratlan remekművet olvashattam tőle.

A Kísértetház egy családregény, habár a középpontban Esteban Trueba áll, az írónőtől megszokhattuk, hogy igazi főszereplőként mindig az asszonyok állnak. 
A könyv első lapjain már egy mesébe csöppenünk, ahol meg sem lepődünk a zöld hajú Rosa-tól, vagy a szellemekkel társalgó Clarától, tény, hogy néhány oldal után érzi azt az olvasó, hogy kezd összeállni a kép, érti is miről van szó. A del Valle család lányai különlegesek, és a szegény Estaban Trueba beleszeret a legidősebb lányba, Rosába. Ahhoz, hogy feleségül vehesse pénz kell, így a fiatalember borzalmas körülmények között egy aranybányában próbál szerencsét, hátha talál valamit. Csak az élteti, hogy az angyali szépségű Rosa a felesége lesz. De az angyal hirtelen halála megváltoztat mindent, Esteban összetörik, az elhanyagolt családi birtokra utazik, amit megpróbál felújítani, rendbehozni. Itt is keményen dolgozik, vad, nehéz körülmények között, ami kihozza belőle az állatiasságot, teljesen elvadul. Bár a birtokot felvirágoztatja, de maradandó személyiségváltozáson esik át. Tehetős földbirtokos lesz akitől menekül minden szolgálólány, hiszen a gazda nem kíméli őket, bárhol és bármikor erőszakoskodik velük. Néhány év után Esteban úgy érzi meg kell nősülnie, törvényes örökösöket kell nemzenie. Mivel nem ismer senki mást csak a del Valle családot, hozzájuk megy, hátha van eladósorban lévő lányuk még. Van, a különleges látnoki képességgel megáldott Clara, aki igazán légies tünemény, nem e világban élő. Az Ő életükről, illetve a leszármazottjaikról olvashatunk a több száz oldalas regényben. 

Isabel Allende nem titkolja, hogy könyvei meghatározó alakjai a nők. Itt is Clara alakja az, ami olyan ellenállhatatlanná teszi a regényt. Az Ő kedves, légies szinte nem létező személyisége az, ami összefogja a családot, megteremti az otthont. A maga módján erős személyiség, a család erejét testesíti meg, ahogyan a lánya Blanca, majd unokája is teszi. Ők azok a nők, akik a háttérbe szorulva megpróbálják a saját életüket élni. 
A Trueba család sorsa szorosan összefonódik Chilével. Előttünk változik az ország, forrong és éhezik. Mivel Magyarországon is volt szocializmus, még jobban megértettem az embereket. Szörnyű amikor az erőszak tör utat magának!

Már az első mondattól magával ragadott a történet, úgy éreztem mintha egy mesében járnék, ami néhol melengetett néhol pedig fázósan, borzongva éreztem magam. Allende a család meséjébe szőtte Chile történetét is a kegyetlen valósággal egyetemben. Ismét nem csalódtam az írónőben, csodás élménnyel lettem gazdagabb. 
10/10
Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2012
Terjedelem: 470 oldal

Megjegyzések

Tamás Gábor üzenete…
Ezt filmen is szerettem...
Köszi, hogy olvashatlak!
Díjat kapsz: http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/05/dijat-kaptam.html
amilgade üzenete…
Köszönöm a díjat!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések