C. W. Gortner: Az utolsó királynő

Melyik kislány nem álmodozott arról, hogy királylány szeretne lenni? Talán felnőtt korunkban is át-átsuhan az agyunkon, hogy milyen jó lenne ha hercegnők lennénk, és szolgák ezrei lesnék a kívánságainkat. 
Nos Kasztíliai Johannának mindez nem álom, híres szülei árnyékában felnőve megtapasztalhatta, hogy az uralkodás nem biztos, hogy könnyű, de szerető társ mellett elviselhetővé válik. Az ifjú lány szívében Spanyolország a fő helyet foglalja el, minden porcikájában érzi a csodaszép, fülledt, de szörnyű véráldozatok által egyesített ország lüktetését. Bármit megtenne, hogy hazája ne szenvedjen még többet. Így elfogadja szülei döntését, hogy feleségül menjen Habsburg Fülöphöz, és elhagyja szeretett Spanyolországát. Flandriában meglepetés éri, mert a kijelölt férj jóvágású fiatalember, aki alig idősebb nála, és Johanna beleszeret a férfibe.

Idáig úgy tűnik, hogy az olvasó egy valódi hercegnős mesét olvashat, ahol a herceg egy igazi daliás lovag, de a valóság nem ez. Habsburg Fülöp egy akaratgyenge, hataloméhes ember, aki a felesége által egy királyságot szeretne megszerezni. Johanna keserűen csalódik a férjében, és hirtelen rádöbben, hogy egyedül áll a világban a maga igazával. 

Szerintem kevés olyan ember van, aki még nem hallott volna  "Őrült Johannáról". Én akkor olvastam róla először, amikor a fia V. Károly spanyol király és német-római császár életéről olvastam. Már akkor is felkeltette a figyelmemet az őrült anya személye.
Gortner izgalmasan tálalja elénk Johanna életét, miközben a könyv lapjain életre kell az intrikákkal terhes 1400-as évek vége és az 1500-as évek eleje. Nőként ismét szembesültem azzal, hogy mennyire elnyomták abban az időkben a gyengébbik nemet. A szerencsétlen sorsú Johanna kevés volt ahhoz, hogy egy férfiak uralta világban ki tudjon állni az igazáért, a jussáért. Olvasás közben folyamatosan azon gondolkoztam, hogy a hataloméhség mennyire át tudja formálni az embereket, és egyáltalán Johanna választhatott volna egy másik utat, ha akart volna. Számomra a legmegrázóbb az volt, hogy még a saját fia is elfordult tőle, nem segített kiszabadítani a fogságából. Csak becsülni tudom az ilyen nőket, akik nem adják fel a harcot még akkor sem, amikor azt látják, hogy minden elveszett.

Néhány történetet túlzásnak érezhetünk, de az író a könyv végén leírja, hogy melyik résznél volt esetleg csúsztatás, és a hihetetlen sztorik egytől-egyik igazak voltak. Talán pont ettől lesz igazán valóságos ez a regény. A bezárt királynő hamar az olvasó szívébe lopja magát. Éppen ezért nehéz, és keserű olvasni Johanna szomorú életét. 
A könyv borítója nekem nagyon tetszik. A hófehér borítón Johanna képe, és a szürke indák igazán kiemelik a könyvet. Nem csalódtam az íróban, már az előző könyve Medici Katalin vallomásai is nagyon tetszett, de Az utolsó királynő még jobban. Akik szeretik a történelmi regényeket, azoknak mindenképp el kell olvasniuk!
10/10
Kiadó: Tericum
Kiadás éve: 2012
Terjedelem: 496 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések