2013. március 13., szerda

Áprilisi megjelenések az Agave Kiadónál

 Áprilisban ismét a sci-fi rajongók örülhetnek elsősorban: a hónapban többek közt folytatjuk az életművét két legrégebbi szerzőnknek, Iain M. Banksnek és Philip K. Dicknek.

Már a hónap elején, egészen pontosan 4-én megjelenik Iain M. Bankstől a Félemmetes géjpezet, aminek már a címe is elárulja (angolul: Feersum Endjinn), hogy valami egészen különlegesről van szó. Skócia elsőszámú sci-fi szerzőjének e művét az teszi nem hétköznapivá,hogy több része is fonetikus angollal van megírva. Mivel a magyar alapból fonetikus nyelv, ezért- hogy érzékeltessük és jelentést adjunk ezeknek a részeknek - Gálla Nóra fordító kis híján egy új nyelvet talált ki, hogy nem mindennapi kontextusba ültesse a regény leghajmeresztőbb jeleneteit.

Banks 1994-es regénye nem része a Kultúra-ciklusnak; űropera helyett a sci-fi és a fantasy elemeit egyaránt felhasználva teremt egy egyedi világot, amiben egy gróf, egy tudós, egy látó és egy követ sorsán múlik egy olyan birodalom jövője, ahol a királyi tanácsnokság esztelen harcot vív a kegyvesztettségben élő mérnökökkel, középkori és high-tech környezetben egyaránt. A Félemmetes géjpezet kortalan mű: hangulatában és ábrázolásában egyaránt visszaköszönnek a korszak népszerű videojátékainak klasszikus megoldásai és az a szürreális furcsaság, ami akkoriban jellemezte a félsziget tudományos-fantasztikus írói életét, ugyanakkor viszont a történetek és ötletek tekintetében megelőlegezte a következő két évtizedet, és mindmáig népes rajongótábora van.

Egy héttel később, április 11-én egy új történelmi krimi szerzőt mutatunk be, akinek személyében reményeink szerint megtaláltuk C. J. Sansom utódját. Az illető James Forrester néven írja a XVI. századi Angliában játszódó történelmi krimijeit, de ő valójában dr. Ian Mortimer, a korszakot talán legjobban ismerő brit történész. Neki az elmúlt tizenöt évben sok kutatása és könyve jelent meg a középkori Angliáról, melyekben számos témát körbejárt a királyok uralkodásától kezdve a családokban zajló örökösödés kérdésén át egészen az orvosok életének és az orvostudomány fejlődésének bemutatásáig. A 2010-ben Megszentelt árulás címmel megjelent első regénye 1563-ban játszódik, vallási összeesküvések közepette, titkos társaságokkal és egy sötét titkot rejtő könyvvel.

A hónap végén, április 25-én adjuk ki Philip K. Dick életművének újabb részét. Az utolsó szimulákrum című regény a szerzőre jellemző elborult darab: időutazásból, pszichoterápiából, telekinézisből, androidokból és neandervölgyi mutánsokból gyúr egy olyan történetet, amelyben összeesküvés összeesküvést ér, és szokás szerint semmi nem az, aminek látszik. A történetben a háború dúlta Földön a sors és a körülmények egy különös csoportot hoznak össze: egy fasisztát, aki államcsínyt tervez, egy zongoristát, aki az elméjével játszik a hangszeren, egy First Ladyt, aki mindent a kezében akar tartani, és az utolsó praktizáló pszichiátert. S ne feledjük a jelszót: a hatalom csak eggyel osztható.


Vannak már publikus információink a Könyvhétre vonatkozóan is: biztosan meg fog jelenni Scott Turow Ártatlan című regénye (ennek az első része, az Ártatlanságra ítélve március 7-én érkezik), illetve folytatjuk Laurell K. Hamilton Anita Blake-sorozatát a soron következő kötettel, aminek a címe Ezüstgolyó lesz. Várhatóan a Könyvhét után nem sokkal, a nemzetközi megjelenéshez igazítva adjuk ki Neil Gaiman új regényét Óceán az út végén címmel. A világhírű fantasy szerzőnek öt év után ez lesz az első új műve.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...