John Irving: Árvák hercege

"Itt, a fellegek közt..." egy ütött-kopott árvaház van, Maine állam egyik eldugott, és szegény helyén St. Cloud's-ban. Már ennek a városkának is a története szomorú, és sajnos a mai fejlődő társadalomban még mindig mindennapos. Ebben az árvaházban tevékenykedik Wilbur Larch doktor, és két segítője Angela és Edina nővér. A doktor saját bőrén megtapasztalva rájön arra, hogy szülés-nőgyógyászként segítenie kell a bajba jutott nőkön, még akkor is, ha ez tiltott dolog. Így a St. Cloud's-i árvaházban nemcsak az úr dolga (szülés) folyik, hanem az ördög dolga is, azaz a tiltott abortusz.

Itt el is érkeztünk egy nagyon fontos dologhoz a könyv kapcsán. Olyan témát feszeget, amit a mai napig indulatok nélkül nem lehet megvitatni. Én ebbe a kérdésbe nem akarok állást foglalni, de ami biztos az az, hogy egy nő mindenre képes, hogy babája szülessen, ugyanakkor szintén bármire képes, hogy a nem kívánt gyerek ne szülessen meg. Ebben a könyvben találkozhatunk néhány angyalcsináló módszerrel, ami elég kegyetlen és borzasztó volt, a legrosszabb pedig az, hogy ezek a módszerek tényleg léteztek, és használták is őket.

Itt  kezdi meg az életét Homer Wells, a kis árva, akit néhányszor örökbe is adnak, de mégis visszatér, és az árvaházban kell felnőnie. Amikor rájön az orvos arra, hogy Homer már biztos, hogy az árvaházban marad, saját fiaként szeretve kitanítja a szülés-nőgyógyász mesterségre. Így Homer hasznos lesz, mert az életben az a fontos, ha hasznos az ember dr. Wilbur Larch szerint.
Egy véletlen során Homer elkerül az árvaházból, kirepül az orvos kezei alól, és megpróbál "normális" életet élni a Tengernéző Almáskertben. Barátokra lel, sőt szerelmes is lesz. Az egykori "hasznos" Homer élete gyökeresen megváltozik.

Nehéz szavakba öntenem az érzéseimet, mert egy igazán nagyszerű könyvet olvashattam el. Hiába bús, és merengős az alaphangulat, és hiába olyan problémákról beszél, ami mai napig probléma, mégis teljesen el tudtam merülni benne. Talán azért, mert a könyv szereplői igazi hősök, akármit is csinálnak. A könyv orvosi leírásai hihetetlenül valósak, és a regény végén az író jegyzetei elég információt szolgáltatnak az olvasónak. Hiába vaskos a könyv, mégis egy percig nem unatkoztam, az író a legnagyobb borzalmat is úgy le tudja írni, hogy az olvasó nem undorodik és nem kap sokkot. Kevés könyv van, ami ilyen intenzív érzelmeket tud nálam kiváltani. Az Árvák hercege ilyen volt. Örökre nyomott hagyott bennem.
10/10

Megjegyzések

Csenga üzenete…
Ez nekem is egy LEG!! könyv! Mind a téma,mind a stílus, a nyelvezete pazar!!!! Sok olyan rész volt amit újra és újra elolvastam.
amilgade üzenete…
:D Az biztos, hogy nem egy ki az ember fejéből. Folyamatosan ott zsong az agyában, és hirtelen előre tőr!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések