Michelle Richmond: A köd éve

Ez az első könyvem az írónőtől. Olyan sokan írtak már róla, és csak jó dolgokat, hogy gondoltam meg kell venni, és kiolvasni. Kevés olyan könyvet olvastam, aminek az első fejezete olyan ütős, mint ennek. Az olvasót odaszögezi a fotelbe, és a szemét le sem tudja venni a sorokról.

Abby és a hat éves Emma a tengerparton sétálgat. Abby, menyasszonya Emma apjának, és már esküvőre készülődnek. A szokványos sétán Emma elszalad, miközben Abby egy halott fókakölyköt fényképezget. Talán néhány perc telik el, mégis Emma eltűnik. Az első ijedelem után, a remény veszi át a helyét, hogy talán Emma a parkolóban várja a leendő nevelőanyját, de nem. Innentől kezdve kezdetét veszi a nyomozás...

A történet egyes szám első személyben íródott, Abby meséli el a történetet. A kezdeti ijedtség után a nőt mély kétségbeesés, és bűntudat fogja el. Habár Jake, az apa, nem vádolja a menyasszonyát, mégis egyre távolabb kerülnek egymástól, és a ki nem mondott szavak falakként állnak a két ember között. Abby megpróbálja a lehetetlent, visszaemlékezni, hogy mi történt az utolsó percekben, amikor még látta a kislányt. Szakirodalmat olvas az emlékezetről, és minden eszközt bevet, hogy előcsalogassa az emlékfoszlányokat. 

A könyvben  Abby alakja jól kidolgozott, míg a többi szereplőé kevésbé. Az olvasó hamar azonosul vele, és együtt élhetik át azt a lelki gyötrődést, amit a főszereplő átél. Olyan mélységű gyötrelemről van itt szó, ami a könyv végére teherként ülepszik az olvasóra. Egyébként is azt kell mondanom, hogy már az első soroktól kezdve valami hidegség kúszott a szívem köre, és majdnem a történet végéig ott is maradt. Talán azért fogott meg jobban ez a könyv, mert anya vagyok, és az én kislányom is annyi idős, mint Emma.
Itt igazából nem a krimi szál az érdekes, hanem Abby lelki viaskodása, a helyzethez való viszonyulása. Nagyon erős, karakteres személyiség, akiről tényleg el tudjuk hinni, hogy tűzön-vízen keresi Emmát.
Ezek után az írónő másik könyvére is kíváncsi vagyok.
9/10

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések