George R.R. Martin: A Tűz és Jég dala I-IV.

Elkövettem azt a hibát, hogy fantasy rajongóként csak Dragonlance, MAGUS, Shadowrun, Cherubion könyveket olvastam (na jó meg még néhányat). Valahogy nem sikerült kitörnöm, mert ha próbálkoztam mindig csalódnom kellett. Eddig!!

Martin valami olyasmit tud, amit tanítani kellene a fantasy regényíróknak. Pedig a recept egyszerű! Végy egy középkori helyszínt, tűzd tele igazi lovagokkal és hercegnőkkel, adj hozzá egy cseppnyi misztikumot, és természetesen ne hagyd ki belőle az igazi csatákat sem! Így leírva igazán egyszerű, nem???

A történet a Trónok harca című könyvvel kezdődik, ahol többé-kevésbé megismerhetjük a szereplőket. Az első oldalakon nehezen rágtam át magam, annyi információt ömleszt ránk Martin, hogy úgy éreztem magam mintha Tolkien-tól a Szilmarilok-ot olvastam volna, lassan családfát kellett készítenem a sok szereplő bemutatása miatt. Viszont amikor sikerült átrágnom magam a neveken (és sikerült megjegyeznem, hogy ki kicsoda), egy igazán izgalmas történet bontakozott ki előttem. Pedig Martin nem írta tele a lapokat különböző lényekkel, egyszerűen egy izgalmas történetet kerített, épp annyi misztikummal amennyi kell.

Amikor már egész jól megismertem a szereplőket, és azonosultam néhányukkal, akkor Martin előveszi a varázspálcáját, és úgy összekavart (jó értelemben) mindent, hogy csak pislogtam. Úgy is mondhatnám, hogy a nem megszokott módon "kigyilkolja" a fontos személyeket, és itt nem számít, hogy pozitív volt-e a hős. Az olvasó meg néz nagyokat, hogy akkor most mi van???? És ez benne a szenzációs megoldás, mert be kell vallani, hogy a 4 x több száz oldal elég unalmas lehetne, ha nem tett volna bele ilyen fordulatokat.

Ha valami negatívumot kellene írnom, akkor az az, hogy még mindig nem jelent meg a folytatása a sorozatnak, pedig a 4. rész 2007-ben jelent meg. Komoly hiányérzetem van, mert alig várom a folytatást!!!!!

A Tűz és a Jég dala sorozat részei:
1. Trónok harca
2. Királyok csatája
3. Kardok vihara
4. Varjak lakomája

A rajongóknak egy jó hír!! Az HBO fimet készít a Trónok harcából. Most már nemcsak a könyvre kell várnunk, hanem a filmre is. ;-) A szereplőket itt ismerhetjük meg.


Megjegyzések

Viki üzenete…
Ez a blogod is szép ruhát kapott!!!:)

A sorozatot pedig mindenképpen elolvasom! Érdemes akár megvenni is szerinted vagy inkább könyvtár?
amilgade üzenete…
Mivel elég húzós az ára a 4 kötetnek, én inkább a könyvtárt javaslom. Ha tetszik, még akkor is megveheted! De e-book-ban is már olvasható!
Mademoiselle üzenete…
Jaj, nagyon várom!
Köszi az infót :-)

hű a Kahl, az nagyon...! ;-)
amilgade üzenete…
Na igen Khal!! :D A Stargate Atlantis-ban is Ő szerepel. Igazi macsó!! ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések