Lisa See: Aranyhegyen


1995-ben adta ki Lisa See ezt a memoárt, amiben apai családjának a felemelkedését írja le Amerikában. A szegény, de okos dédapja (Fong See) 1871-ben érkezett az Államokba, ahol kemény munkával sikerült a sok névtelen kínai tömegből kiemelkedni.

Jó volt olvasni a könyvet, mert egy új világot nyitott meg számomra. Amerika alig ismert (pardon, számomra alig ismert) oldaláról olvashattam. A totális kizsákmányolást, és a különböző faji törvényeket ismerhettem meg a demokrácia "nagy" országában. Fong See nemcsak okos, de szerencsés is, mert sikerül feleségül vennie egy fehér, amerikai lányt. Igaz nem az amerikai törvények szerint, de a felesége révén elfogadhatóvá válik a férfi a többi fehér számára.
Számomra nagyon érdekes volt, hogy a történetet az írónő kiegészítette különböző statisztikai adatokkal, amikből pl. megtudhatjuk, hogy mennyi kínai nő érkezett Amerikába, illetve érdekes kínai szokásokat is leír. Bár a házasságból 4 fiú és 1 lány születik, mégis a szülők nem maradnak együtt, a kulturális különbségek kiütköznek, és az eredmény a válás. A régiségkereskedésből meggazdagodott Fong See-nak nem okoz nehézséget a vagyon eloszlása, sőt egy nagyon fiatal kínai nő feleségül vétele sem. Így a See gyerekeknek "igazi" kínai féltestvéreik lesznek.
A gazdasági válság mindenkit megvisel, így a See családot is. Pénztelenség, rossz házasságok jellemzik őket. A két kultúra szélén egyensúlyoznak se nem kínaiak, se nem fehérek. Mégis a leánytestvér kivételével fehér lányokkal kötnek házasságot a fiúk. Talán pont a gyökértelenség okozza a problémát Lisa See nagyapjánál is. A gazdasági válság után nem találja a helyét, habár a családi vállalkozás újból fellendül. Az volt az álma, hogy a fia igazi kínai nőt vesz feleségül, de ehelyett Lisa apukája, Richard egy fehér lányt válasz. A házasság teljes csőd. Hamar elválnak, és a kis Lisa az édesanyjánál marad, csak látogatja az apját, illetve az apja szüleit. Ott ismerkedik meg a kínai szokásokkal és rokonokkal. Pont ez a család fogja később biztatni, hogy írja meg a család történetét.

Élveztem minden sorát a regénynek. Annyi új dolgot tanultam meg a kínaiakról. Lisa See nem szégyell semmit, leírja a családi perpatvarokat. Ha többet szeretnénk megtudni az írónőről, itt találhatunk róla információkat.

Megjegyzések

Csenga üzenete…
Már jó rég a polcomon van ez a könyve, a Hóvirág...-vel belopta magát a szívembe.
amilgade üzenete…
Először én is a Hóvirág... könyvét olvastam. ;-) Lenyűgöző volt!! Azóta a kedvenceim között van.
Csenga üzenete…
Azt hiszem magyarul nincs is több könyve...sajnos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések