Da Chen: Féltestvérek


Adott egy tábornok a kínai kulturális forradalom idején, akinek majdnem egyidőben 2 fia születik, egy a törvényes feleségétől, egy pedig a szeretőjétől. Ez az alaptörténet, a két fiú teljesen eltérő életéről olvashatunk, miközben megismerhetjük Kína különböző arcát.
A fejezetekben felváltva olvashatjuk a fattyú Sentó, és a törvényes Tan elbeszéléseit, amiket néha kiegészít más-más elbeszélő.
Sentó hányatott sorsú gyermek, aki felfedi kilétét egy levélben az apjánál, de az apjától kapott válaszlevélben (amit valójában az apa nem is látott, és nem is Ő írta) csak elutasítást talál. Lélekben összeomlik, és eszelősen gyűlölni kezdi az apját. Egy szörnyű árvaházba kerül, ahol agyondolgoztatják, de itt találkozik élete szerelmével, Szumival, akivel megpróbálnak kitörni erről a helyről. A kitörés egyetlen esélye a tanulás. Ezért mindkét gyermek minden szabadidejében tanul, és arról álmodoznak, hogy mi lesz velük, ha innen elkerülnek. Egy szörnyű tragédia után Sentónak menekülnie kell, otthagyva Szumit, de előtte örök hűséget ígérnek egymásnak. Sentó csak úgy tud megmenekülni a kivégzéstől, ha elfogadja azt az ajánlatot, hogy a titkosszolgálat kiképzi, és az orgyilkosa lesz.
Tan gazdag, és befolyásos családba születik. Ahhoz képest, hogy Kínában tombol a kulturális forradalom, Tan luxus körülmények közt nevelkedik és tanul. Eszes fiú, imádja bankár nagyapját, akitől megtanulja az üzleti élet csínját-binját. Egyetemi tanulmányait is a legnívósabb egyetemen végzi. Tan családja a tábornok nagyapa halála után nemkívánatossá válik Pekingben. Sentót felhasználva sikerül a családot Pekingből elkergetni. Vidékre mennek, ahol megpróbálnak megélni valahogy. Itt ismerkedik meg Tan Szumival, és Szumi gyermekével (akinek Sentó az apja). Szumi úgy tudja, hogy Sentó meghalt, Tan hasonlít élete szerelméhez, ezért elfogadja a fiú udvarlását.

A szerelmi szál, és az apa gyűlölet okozza Tan és Sentó tragédiáját. Soha sem lesz egyikük sem igazán boldog. A történet az 1960-as évektől egészen 1998-ig tart. A szemünk előtt változik Kína és változnak a szereplők. Nekem tetszett a könyv, függetlenül a romantikus beütéstől. Jó volt olvasni.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések