Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Gabriel Tallent már az első oldalaktól fogva a képünkbe vágja a masszív abúzust, és olvasónként csak azon kell gondolkozni, hogy melyik fajtájáról van szó. De sokáig nem hagy kétségbe bennünket, hamar kiderül, hogy mindegyikről. 

Teknőc egy nem mindennapi 14 éves lány. Kemény, és fura, legalábbis az osztálytársai szerint. Nincsenek barátai, visszahúzódó, de mégis van benne valami. Nem valami jó tanuló, és az elnyűtt ruháinak köszönhetően nem is feltűnő.  Anyja halála után apja neveli egy városszéli tanyán. Az apján kívül csak a részeges nagyapja él egy lakókocsiban nem messze hozzájuk. Látszólag minden rendben mégis szemet szúr az egyik tanárának, hogy valami van ezzel a kislánnyal. Sejtések, ki nem mondott vádak cikáznak az iskolaigazgató és a tanárnő fejében, mégsem lépnek fel az apa ellen. Pedig annyira tipikusan viselkedik a lány!

Teknőc imádja a természetet, hiszen csak oda tud elmenekülni apja elől, aki válogatott "képzésekkel" készíti fel a világvégére a lányát. Ha lehet azt mondani érdekes a kapcsolatuk, mert a lánynak csak az apja van, akit szeret és gyűlöl, és ez a kettősség szinte szétszakítja a lelkét. Teknőc belső monológjai nagyon jól mutatják az abúzust elszenvedők mentális világát. Az apa egy abnormális barom, csak így tömören. Világvége képzettel teli gondolatokkal, aminek köszönhetően a házat raktárként használja, tele pakolja konzervekkel, gyógyszerekkel és persze fegyverekkel. A lányával egy beteges kapcsolatot épít ki, és ami a legszörnyűbb, hogy a nagyapa is sejt valamit, de nem tesz semmit, illetve amikor mégis fellép, már késő. 

Úgy tűnik nem lesz változás, de amikor Teknőc az egyik csavargása során megismerkedik Jacobbal és a barátjával valami a lányba megszakad. Az eddigi zárt világ kitágul, és elkezdi magát egy nagyon picit becsülni. Talán lehet ebből az egészből valami kiút...

Kemény, nagyon kemény ez a könyv. Gyomorforgatóan nyers, és rámutat arra, hogy mennyire nem figyelünk másokra, illetve mennyire nem segítünk másokon.
Ezt a regényt én mindenkivel elolvastatnám, hátha akkor hamarabb tudnánk lépni, mernénk lépni.
10/10
Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2019
Terjedelem: 446 oldal
Fordította: Békési József

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések