Ruth Ozeki: Az idő partjain

Azt hiszem egy csodálatos könyvet hagytam volna ki, ha PuPilla Olvas blogon nem bukkanok rá az ajánlására. 
Kevés regény hat rám ennyire, mint ez. Talán azért, mert egy kamaszlány anyja vagyok, vagy azért, mert teljesen elvarázsolt a története, Japán, az "időben-létező", kvantumfizika stb. Így őskáosznak tűnik, de nem az.

Ruth és Oliver Kanada egy kis szigetén a partra kisodródott szemét között egy csomagot talál, amit otthonukban kibontva megdöbbenve látják, hogy egy naplót, leveleket és egy régi órát tartalmaz. A tárgyakat megvizsgálva rájönnek arra, hogy Japánból származhat a csomag. Ruth - maga is japán származású - nem tud ellenállni és elkezdi olvasni a kézírással írt naplót, amit a 16 éves kamaszlány, Nao írt. Ahogy Ruth halad az olvasással, úgy tárul elénk Nao története. Azé a japán lányé, aki valójában Amerikában nő fel, Sunnyvale-ben, ahol az édesapja menő programozó, és így teljesen elidegenedik a japán kultúrától. De édesapja hirtelen elveszíti az állását, és Nao egy olcsó csöpp kis lakásban találja magát Tokióban. Élete teljesen szétesett, és a fiatal lány még a szüleire sem támaszkodhat, mert ők is csak keresik a helyüket Japán tökéletesnek látszó világában. Ráadásul az új iskolában sem találja a helyét, a többiek folyamatosan bántalmazzák, így Nao úgy dönt, hogy öngyilkos lesz, de előtte elmeséli a 104 éves most már apáca dédanyja életét. Ruth, aki maga is író, teljesen belemerül Nao naplójába, és őrülten keresi a lányt, hogy megakadályozhassa az öngyilkosságot. De semmit nem talál a lányról, hiába fordíttatja le a japánul írt leveleket, vagy a franciául írt füzetet. Kénytelen tovább olvasni a naplót, hátha még többet megtud Naoról. 

Nagyon érdekes a könyv szerkezete, mert először Ruth és Oliver a jelenben van, Nao pedig a múlt, dédanyja és annak a fia, aki a második világháborúban veszíti el az életét kamikaze pilótaként, a még múltabb. De ahogy Ruth halad a napló olvasásával, úgy lépdel Nao a jelenbe, és lassan el is éri, miközben Dzsiko, a dédimama, története is megjelenik a lapokon. Dzsiko, aki 104 évesen még az olvasót is elvarázsolja életbölcsességeivel, egy fontos személy a könyvben, egy horgony, akihez oda lehet kötni magunkat, mert sziklaszilárdan áll ebben a rohanó, és értékevesztett világban.

És hogy jön ide a kvantumfizika és Schrödinger macskája? Nem kell megijedni, semmi keményvonalas, érthetetlen fizikával nem találkozunk, csak egyszerű emberekkel, akik megpróbálnak tisztességben élni ebben a világban. Számomra érdekes dolgot mondott Nao apja a lelkiismeretről, illetve a  japánok szégyenéről.

Nagyon, de nagyon különleges ez a regény, és örülök, hogy elolvashattam. Rengeteg információt kaptam japán szokásokról, hiedelemvilágáról. Ezt a könyvet tényleg el kell olvasni!!
10/10
Kiadó: Tea
Kiadás éve: 2014
Terjedelem: 424 oldal
Fordította: Dudik Annamária Éva


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések