Jack Campbell: Rendíthetetlen (Az elveszett flotta I.)

Vajon milyen lehet majdnem 100 évig hibernálva lenni? Hogyan éreznénk magunkat, amikor a felébredés után azzal szembesülünk, hogy háborús hősként tisztelnek bennünket? Fel tudnánk-e dolgozni az utolsó csatánkról szóló mítoszokat? Milyen érzés lenne, ha szófordulatokban, szólásokban ránk hivatkoznának?
Jack "Black Jack" Geary így járt! Ő csak arra emlékszik, hogy egy mentőkapszulába próbálja túlélni a csatát, amiben a Szövetség összecsapott a Szindikátus Világokkal, és a felébredés után sokként éri az a tudat, hogy 100 év telt el, és még mindig folyik a háború. Ráadásul a flottája csapdába esett a Szindikátus Világok közepén, ahol az ellenség egy paranccsal elpusztította a Szövetség teljes vezérkarát. Teljes kapituláció, vagy ellenállás?

Ez kérem szépen nálam egy "Hűha" kategóriájú könyv. Teljesen véletlenül vásároltam meg, és csak úgy faltam a lapokat olvasás közben. Ez egy katonai sci-fi, ami végig az űrben játszódik, és szerencsére egy cseppet sem laposodik el a cselekmény. Éles konfliktushelyzetek jellemzik végig a regényt, ahol Jacknek döntenie/cselekednie kell, miközben a hőskultusszal is meg kell birkóznia. Geary végig kétségekben él, hogy megfelelően döntött-e. Minden egyes veszteségkor saját magával is viaskodik, jól ábrázolva azt, hogy egy vezető pozícióban lévő embernek micsoda akaraterővel, logikai készséggel, empátiával kell rendelkeznie.
Az olvasó a főszereplővel együtt a vezérhajón él és cselekszik, miközben megismeri Jack belső vívódását, az Ő szemszögéből látható a történet, illetve a többi szereplő. A könyv írója maga is katona volt, így sikeresen mutatja be, hogy egy ennyire elhúzódó háború milyen károkat okoz az emberekben, a társadalomban, a technikában. Mi mindent veszítettek el a hideg űrben, és nem biztos, hogy győztes lehet egyáltalán valaki.
Külön tetszett, ahogy a csatákat leírta Jack Campbell, ahol az olvasó is a monitorokon láthatta a flotta mozgását, maga elé képzelve, hogy valójában ez hogy nézne ki 3D-ben. A csendes űrben hatalmas fémszörnyek harcolnak egymással, ahol a halál pillanatokon belül elérheti az embert, és a kapitányok a végsőkig kitartanak. 

Több részes sorozatról van szó, amit remélek végig kiad a Gabo Kiadó. Az már biztos, hogy idén érkezik a második rész. :-)
10/10
Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2015
Terjedelem: 354 oldal

Megjegyzések

Csenga üzenete…
Nem tudom miért hittem én azt, hogy ez Ad Astra kiadós könyv, meglepve látom, hogy Gabo kiadós. Jól hangzik a sztori, bár kicsit távol áll tőlem ez a műfaj, felírom magamnak:-)
amilgade üzenete…
Mindenképp írd fel, kíváncsi leszek hogy mit szólsz majd hozzá. ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések