Philippa Gregory: A királycsináló lánya (...Szösszenet)

A barátnőmnél láttam meg ezt a regényt, és mivel Gregory-tól csak akkor veszek könyvet, ha az ismerőseim azt mondják hogy ez isteni, így csak kölcsönkértem tőle.
A Rózsák háborúja sorozat 4. kötetét olvashattam el. Bevallom engem egy kicsit zavar, hogy nem időrendben jelennek meg ezek a regények. Beleélem magam egy adott korba, adott szereplőkbe majd várnom kell, hogy mikor jelenik meg a sorozat következő része, ami akár az első rész is lehet, vagy az utolsó. Kétségtelen, hogy azok járnak jól, akik kivárják az összes kötet megjelenését, és sorrendben olvassák. 

Anne Neville-lel akkor találkozunk, amikor megismerkedik Edward újdonsült feleségével, a Elizabeth-tel. (Itt jegyzem meg, hogy nem vagyok hajlandó Eduárdnak nevezni a királyt, mint a könyvben, a fordítás gyalázatos, nem a Libri kiadóhoz méltó.) A még gyermek Anne őszintén csodálja a királynőt, de hamar rájön arra, hogy személyében új ellenséget talált a családja. Apja egyre nehezebben viseli a Rivers család felemelkedését, hiszen így egyre kevesebb befolyása lesz a király felett. Anne jó gyermekként teljesen elhivatott a családjának. Bármit megtesz apja megbecsüléséért, de ezeket igazából már mind tudjuk, ha olvastuk az eddig megjelent Gregory regényeket. És itt megint csak ismételni tudom magam. Nem jó ez, hogy összevissza jelennek meg a Rózsák háborúja sorozatnak a kötetei.
Szóval itt Anne szemein keresztül láthatjuk az untig ismételt történetet. Persze engem érdekelt Anne érzései, így ez annyira nem zavart, az már sokkal jobban, hogy a fordítás még köszönőviszonyban sincs az előző kiadók fordításaival. Olyan magyartalan mondatok is vannak benne, amik fájdalmasan érintik az olvasót. A nevekről már nem is beszélek.
A legkisebb Neville lány erejét csak csodálni tudtam, hogy ennyire erős, és magabiztos nő maradt, még akkor is, amikor teljesen egyedül maradt egy ellenséges udvarban. "Örökös naivaként" még mindig rá tudok csodálkozni arra, hogy a hatalom megszerzése mennyire fontos az emberek számára. Anne-t is az vezérli, hogy teljesítse apja akaratát, királynő legyen, és a Neville vérvonal királyi vérvonalba kerüljön. Ami sikerül is, amikor férjhez megy Richard, Gloucester hercegéhez, aki később III. Richárdként Anglia trónjára ült.

Nos aki olvasta a A folyók asszonyát, A fehér királynét, A vörös királynét, A fehér hercegnőt nagy újdonságot nem fog találni. De ez  a regény egy kellemes olvasmány, bár megvenni nem fogom.
7/10
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2014
Terjedelem: 452 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések