Andrzej Sapkowski: Vaják - Tűzkeresztség

Végre kezembe vehettem a sorozat 5. részét!!! Jó sokat vártunk rá, de Sapkowski most is megmutatta, hogy milyen egy jó fantasy, és milyen  egy jó köztes rész.

Az előző részben a szereplőink megjárják a poklok poklát, a háború lecsap minden élőlényre nem kímélve senkit és semmit. A Tűzkeresztségben minden lelassul egy kicsit. Geralt és Ciri két különböző helyen, egymástól elszakítva próbálnak élni, túlélni a háborút. Vajákunk rémálmaiban folyamatosan Cirit látja, így felkerekedik ismét, lábadozva, hogy megtalálja a gyermeket. De most nem egyedül megy, elkíséri az útján Milva, az íjásznő, Kökörcsin, a bárd, és még hozzájuk csapódik egy törp csapat is, Zoltán Chivay vezetésével.

Geraltnak ismét meg kell tanulnia, hogy mire valók a barátok, miért kell bízni bennük, és hogy az előítéletek néha rosszak. Lassan poroszkál az olvasó a kompániával, a felégetett, megbecstelenített földeken, erdőkben. A háború zajlik és a szereplők mellette, előtte lépkednek csendesen, megpróbálnak emberek maradni a vészterhes időkben. A háttérben pedig ismét szervezkedés folyik, a varázslónők páholyt alkotnak, ahol a mágia mindentől és mindenkitől fontosabb. Az író szinte felkészíti az olvasót az elkerülhetetlen rosszra, borzalomra, ami a következő részekben jöhet. A humor és a szarkazmus feloldja az olvasó szíve körüli szorítást, amit a háború leírása okoz, így nem is látjuk olyan sötétnek ezt az 5. részt. Miközben Geralt Cirit keresi, mégis megpihen és feltöltődik a barátai mellett, esendőnek és halandónak tűnik. Hova tűnt a szörnyvadász, mutáns kép!!!! Egy utat kereső férfi bontakozik ki előttünk, akinek csak egyetlen vágya van, a szerettei mellett lenni. 
Sapkowski ismét megmutatja, hogy milyenek leszünk mi emberek a háború alatt. Mennyire brutálisak, önzőek, és hitszegők. 

Nem csalódtam most sem a sorozatban. A fordítás tökéletes, a különböző szereplők különbözően/tájszólásban beszélnek, ami biztos nem kis nehézséget okozott a fordítónak. A borító szervesen kapcsolódik az eddig megjelentekhez, tényleg csodaszépen mutat a sorozat a könyvespolcon. ;-)
Fantasy kedvelőknek kötelező elolvasni!!!!
9/10
Kiadó: PlayOn
Kiadás éve: 2015
Terjedelem: 320 oldal

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések