Benkő László: A spanyol grófnő

A második világháború szorosan kapcsolódik az életemhez. Nagyapám harcolt benne, nagymamám menekült előle. Történeteiken nőttem fel, érdeklődve, vacogva hallgattam őket, én gyerekként meseként fogtam fel majd később döbbentem rá, hogy milyen kemény is lehetett akkor az élet.

Benkő László könyveinek száma túl van a harmincon, de az igazi sikert lebilincselő és hiteles történelmi regényei hozták meg számára. Míg az utóbbi években a magyar régmúlt foglalkoztatta a szerzőt, A spanyol grófnő újabb izgalmas fordulatot jelent írói pályáján. Benkő most első ízben fordul a közelmúlt, nevezetesen a II. Világháború eseményeihez egy monumentális ívű történelmi thrillerben.
A kerettörténet szerint Elena Angela Morante spanyol grófnő 2007-ben Sevillában személyesen bízta titkait a szerzőre. Elena éveken át az olasz és a német titkosszolgálat megbízásából felépített kincseskamrát felügyelte észak-olaszországi villájában, miközben zsidó árvákat rejtegetett és olasz ellenállókat segített. Képtelen szituáció és valószínűleg talentum kérdése, hogy Benkő bombasztikus megoldások nélkül képes elhitetni, hogy mindez megtörténhetett a valóságban.
Bár Elena még a háború végén is csupán huszonhat éves, ez a törékeny, hiszékeny, a megkergült világ borzalmaival eleinte rettegve és értetlenül szembesülő grófkisasszony az olvasó szeme láttára emelkedik drámai hőssé, akit sem szerelem, sem hízelgés nem képes már elvakítani, s aki többé nem ismer lehetetlent vagy legyőzhetetlen ellenséget.

Érdeklődve kezdtem el olvasni Benkő László könyvét, mert a szerzőtől ez az első olvasott könyvem. A történet 1935-ben kezdődik, Elena egy fiatal spanyol úrilány, akinek nem sok része volt szeretetben. A zárdába küldött gyermek teljesen elzártan nőtt fel, így egyáltalán nemcsoda, hogy az első jóképű fiatalemberbe beleszeretett, aki bekeveredik az apai házba, és még néhány jó szót is szól hozzá. Persze ahogy kell megtörténik a baj, és a szülők is az unalomig ismert sablonos módon oldják meg a gyermek problémát. Elena képtelen felépülni érzelmileg (amit anyaként teljesen megértek), de a politika közbeszól, és a széltoló fiatal apa ismételten megjelenik a spanyol lánynál, immár kérőként. Hiszen a leendő férj maximálisan kihasználja a forrongó világ lehetőségeit. Egyetlen cél lebeg a szemei előtt, a meggazdagodás. Ezért bármit képes véghezvinni, többek közt elvenni a kicsit suta, és butácska, hiszékeny Elenát. A gazdagodás lépcsőfokainak mászása közben a férj szövetkezik egy nagyobb hallal, na meg a németekkel. Feleségét egy szigeten lévő csodaszép palotába ülteti, pardon bezárja, és itt folytatja az évszázad legnagyobb kincsrablását. Elena pedig epedve várja a mindig elfoglalt férjét, és látszólag le sem esik neki, hogy valójában mi történik a villában, na meg a világban is.

Minden elnézésem azoknak, akik megkedvelték Elena alakját, mert én nem. Sőt!!! Annyira idegesített, hogy komolyan gondolkoztam a könyv abbahagyásán. Pedig maga a történet - ha Elena nem lenne benne - egész jó lenne. Érdekes és izgalmas. Úgy érzem, hogy az író férfiként nem tudta megfogni a női lélek rejtelmeit, túlságosan lagymatagra sikerült Elena, olyan igazi 18. században élő hölgyike, akinek megmondják hogy mennyi 2x2. De megkockáztatom, hogy az akkori hölgyeknek is több eszük, és tapasztalatuk volt. Olyan idealizált az alakja, Ő az igazi mártír, akit védelmezni kell. 

Elena csendben él a szigeten, miközben kitört a 2. világháború, és csendben teszi a dolgát. Néha kételkedik, de megmagyarázza magának, hogy ez így jó. A fordulópont a férje halála, és az amerikai pilóta érkezése a szigetre. Talán itt látok valami fényt Elena jellemfejlődésében, kezd a saját lábára állni. Vagy mégsem? 
A grófnő körül erős férfiak állnak, igazak és jellemtelenek. A kedvenc szereplőm a könyvben a hallgatag szicíliai Davide. Igazi erős jellem, hűséges és kitartó. Ha Ő nem lenne, akkor Elena sem tudna olyan "hősiesen" viselkedni, mert én azt gondolom, hogy ennek a férfinak köszönhet mindent. Ez a nő keresztényi szeretetből cselekszik, de ellenállni nem tud, kivéve a végén, amikor bosszút áll. 

Nem is tudom, hogy összegezzem a soraimat. Mert ahogy már említettem a történet jó, csak Elena nem kéne bele. Így elveszíti a cselekmény a hitelességet. Kár érte.
6/10

Kiadó: Atlantic Press
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 380 oldal





Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések