Steven Saylor: Birodalom

A Pinarius család története folytatódik, Kr. u. 14-től Kr. u. 114-ig követhetjük nyomon a család sorsát. Ez az időszak az ókori Róma történelmében igencsak viharos. Megalakul a császárság, és ennek következtében jó néhány uralkodó felemelkedését és bukását láthatjuk.

Saylor nem volt könnyű helyzetben, amikor ezt a könyvet írta, hiszen az olvasóknak van fogalmuk a történetben szereplő császárokról, korszakról. Számos író feldolgozta például Néró, Caligula vagy épp az isteni Claudius életét. Szerencsére Steven Saylor ezzel a ténnyel nagyon is tisztában volt, és a kiválasztott Pinarius család által teljesen más szemszögből mutatja be ezt az időszakot.

Mintha a főszereplőkkel jártam volna be az ókori Rómát. A szemem előtt égett a város, és épült újjá, hogy szebb és hatalmasabb legyen. A Pinariusok életébe bekukucskálva információt kaptam az akkori politikáról, hatalmi harcokról. De mindvégig a család a fontos, és a generációkat összekötő fascinum, az a talizmán, aminek a keletkezését már homály fedi. Ez a talizmán védi, és óvja a Pinariusokat, ez a kapocs a múlt és a jövő között.

A történet végén egy kis összefoglalást kapunk a 100 évről, és számomra a legtökéletesebb befejezést választva, elbúcsúzunk a család (apa és fia) tagjaitól. Csak reménykedek benne, hogy nem kell sokat várni a folytatásra.

A könyv borítója tetszetős, a betűméret és a sorköz elég kicsi. Az elején még zavart, de aztán megszoktam. Ahogy a Róma című könyvben, itt is megtalálhatók a térképek, illetve az időszalag, aminek a segítségével az olvasó nem tud elveszni a felölelt 100 évben. A regény olvastatja magát, a 474 oldalt néhány nap alatt kiolvastam.
Összességében azt kell mondanom, hogy nem csalódtam Steven Saylorban. Ismét nagyon alkotott! Nekem nagyon tetszett, igaz a Róma jobban, mert számomra kevésbé ismert történelmi hátteret dolgozott fel.

A könyvet nagyon köszönöm az Agave Kiadónak!


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések