Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval


Griet szolgálónak áll a híres festő Vermeerhez, mert édesapja nem tudja eltartani a családot a balesete után. Az eddig családja biztonságában élő lány kiszolgáltatottá válik az idegen helyen. A munka kemény, és az életét még a festőművész egyik gyermeke is megkeseríti. De mindezektől eltekintve Griet itt ebben a házban éli át az igazi szerelem érzését.

A 17. század Hollandiájában játszódó történetet az írónő csak kitalálta, Vermeer egyik leghíresebb festménye körül. Ügyesen adagolja a kitalációt és a kevéske valóságot, ami hitelessé tünteti a művet.
Érdekes bepillantani az akkori emberek mindennapi életébe, és Griet a szolgálólány által megismerhetjük a 17. századi háztartások életét. A történet két meg nem értett emberről szól. A szolgálólány, aki okos, csak belekényszerült a szolgálói szerepbe, a festő, akitől azt várják, hogy minél több képet fessen, de senki nem érti meg az érzékeny művészlelkét. A két embert a színek, a művészet hozza össze.

Ebben a könyvben senki ne várjon nagy fordulatokat, izgalmakat. Ez a könyv maga a nyugalom, ez a felszín, de alatta hatalmas érzelmek kavarognak. Griet és Vermeer érzelmei. Itt nem lehet beszélni egyszerűen szerelemről, több annál! Hiszen Vermeer teljesen másként éli át a szerelmet hiszen Ő egy művész. Itt Griet csak egy pillangó lehet, aki megégeti a szárnyait, és teljesen egyedül maradva odamegy, ahol tényleg igazán szeretik.

Teljesen elbűvölt a regény!!! Már nagyon régóta szerettem volna elolvasni, de csak most sikerült. Minden sorát élveztem, és nagyon jó volt, hogy Griet élete nem zárult le Vermeer-nél töltött idővel, hanem azt is megtudhattam, hogy mi lett vele később 10 év múlva.

A könyvből film is készült 2003-ban, amiben Scarlett Johansson játszotta Griet szerepét, és Colin Firth Vermeer festőt. Erről a filmről mondtak meleget és hideget is. Nekem nagyon tetszett, kitűnő választás volt a rendezőtől a két főszereplő színész. Tökéletesen játszottak, és Scarlett Johansson igazán hasonlít a festményen szereplő lányhoz.

A 10 pontos skálán nálam 10 pontot kapott a regény.

Megjegyzések

Lina üzenete…
Egyszerűen csodálatos a blogod! (már ha tegeződhetünk:). Nem találok szavakat! Nagyon sok könyv iránt felkeltetted az érdeklődésemet, hétfőn rohanni is fogok a könyvtárba! Ez az, amire azt mondom,hogy érdemes csinálni! Remélem,hogy még sok sok bejegyzést olvashatok tőled! :)
amilgade üzenete…
Köszönöm Lina! Nagyon jól esett a bókod! :-) Én annak örülök a legjobban, ha valakinek sikerült egy könyv iránt felkelteni az érdeklődését.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések