Pearl S. Buck: Liang asszony három lánya

" A regény csupa báj és finom elegancia. Olyan, mint a kínai selyemfestmények." - írta a könyvről a The New York Times.

Valóban egy csodaszép regényt vehettem a kezembe. Liang asszony egy jól működő étterem tulajdonosa Sanghajban, a kommunista Kínában, a nagy Mao idejében. Egyedül él, férjét elhagyta, mivel Ő ágyast vitt a családi házba, három lánya pedig amerikában tanul. A könyv ott kezdődik, hogy az asszony nagyobbik lányát hazarendeli a kommunista rezsim, hogy Kínába folytassa tovább a kutatásait. Liang asszony semmit nem tehet, megpróbálja felhívni a lánya figyelmét arra, hogy minden más itthon, és örökké figyeljen arra, hogy viselkedik, miket mond. A változás ami Kínába történt magával rántja a népet, és Liang asszony megpróbál egyensúlyozni, fennmaradni a történelem háborgó tengerén. Felelősnek érzi magát a történtekért, mert Ő is forradalmár volt, neki is köszönhető a mostani helyzet. A tettének a súlyát csak most, idős korára érzi/érti meg. Ezért is marad az országban, csak a lányait próbálja óvni és védeni minden erejével.

Fájt a lelkem miközben olvastam a regényt, annyira sajnáltam azt a szerencsétlen népet. Mert mindig a kisember szenved a legjobban, pláne akkor, amikor az ők megmentésükre történnek változások.
1969-ben jelent meg először ez a regény, és érdekes benne az, hogy az írónő megjósolta Kína felemelkedését, nagyhatalommá válását. Pedig a 60-as évek Kínája az egyenruhájával, és a kulturális forradalommal nem éppen ezt vetítette elő.

Vigyázz spoiler!!!!!!
Egyetlen csúnya folt van számomra ebben a könyvben, és ez különösen zavar, megzavarja azt a bájt és eleganciát (élve a Times szavaival), ami a regényt végig kíséri, Liang asszony halála. Annyira brutális!!! Persze tudom, hogy ez direkt így írta meg Pearl S. Buck, mégis nekem nagyon nem tetszik.

10-ből 9 pontot kapna a regény nálam. Mindenkinek ajánlani tudom!

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések